vrijdag, 14. december 2007 - 10:51

Aantal vuurwerk-slachtoffers neemt explosief toe

Amsterdam

Laatste oud en nieuw nam het aantal vuurwerkslachtoffers explosief toe. Bijna 500 mensen werden met oogletsel behandeld op SEH- afdelingen van ziekenhuizen.

Tussen 24 december en 4 januari werden er 960 mensen met letsel behandeld op SEH- afdelingen van ziekenhuizen. Ongeveer de helft had een ernstig oogletsel. Negentig procent van de slachtoffers van vuurwerk zijn jongens tussen de acht en zeventien jaar.

Kleine vuurspatjes of splinters kunnen vaak nog genezen, maar als vuurwerk recht in het oog komt, herstelt dat zelden. De drukgolf kan ernstig trauma veroorzaken, hete deeltjes kunnen schade aan het oog toebrengen, het oog kan openscheuren door scherpe fragmenten en kruitresten kunnen ernstig hoornvliesletsel geven. Een deel van de slachtoffers wordt ‘maatschappelijk blind’, de gezichtsscherpte is dan minder dan 20% geworden. De impact hiervan op iemands leven is enorm.

Oogheelkunde van VU medisch centrum introduceert in Amsterdam de vuurwerkbril. De bril is van polycarbonaat glas en sluit aan alle kanten goed af. Daarnaast is hij ook voor thuisklussen te gebruiken. De bril wordt tegen kostprijs, ( € 4,-) verkocht. Verkoop vindt plaats van maandag 17 tot en met donderdag 20 december van 11.00 tot 15.00 uur in de hal van de polikliniek van VUmc.

Zaterdag 15 december wordt om 11.00 uur de actie gestart in het winkelcentrum Groot Gelderlandplein. Het publiek kan zich dan laten voorlichten over de risico’s van vuurwerk en daar ook de bril aanschaffen. Daarnaast wordt een aantal scholen in Amsterdam e.o. bezocht.
Provincie:
Tag(s):