dinsdag, 7. augustus 2007 - 12:05

Achtervolging á la 'Blues Brothers' over Afsluitdijk

De politie heeft maandagochtend vroeg op een campingterrein in Oostwoud twee inbrekers aangehouden die een auto in Harlingen hadden gestolen en voor de politie op de vlucht waren. Hierbij werden een GPS-systeem, politieauto's , een sluiswachter, politie-bikers, politiehonden en een helikopter ingezet.

Maandagochtend omstreeks 05.00 uur kreeg de politie Noord-Holland Noord van de politie in Fryslân de melding dat er een nieuwe BMW X3 personenauto was gestolen. Dat gebeurde tijdens een woninginbraak aan de Kluut waarbij de dieven een raam van de woning hadden geforceerd. De daders hadden het op de autosleutels voorzien. De auto was voorzien van een voertuigvolgsysteem (met GPS). Hierdoor kon de auto worden gevolgd door een meldkamer die de positie van de auto aan de politie doorgaf.

De auto reed met een snelheid van 210 km/u over de Afsluitdijk richting Den Oever. Op het moment dat de slagbomen bij Den Oever op verzoek van de politie gedaald waren reed de BMW hier dwars door heen.

De politie zette via de A7 de achtervolging in. Ter hoogte van Abbekerk verliet de BMW de snelweg. De achtervolgende politieauto had inmiddels enkele andere surveillance-eenheden ter assistentie geroepen.
Kort hierna werd de auto leeg aangetroffen op het parkeerterrein van een camping aan de Vereweg in Oostwoud.

Het terrein van de camping werd omsingeld en er werden politiehonden ingezet. In een sloot achter de camping werd de eerste verdachte, een 35-jarige man uit Rijswijk, gevonden door een hond en vervolgens aangehouden. De tweede verdachte was op het terrein met veel struiken en bomen uit het zicht van agenten verdwenen. Het terrein werd doorzocht, onder meer met behulp van politiebikers.

Rond 7.00 uur kwam er een politiehelikopter ter assistentie. Hierop kwam de tweede verdachte uit een rietkraag met zijn handen boven zijn hoofd tevoorschijn. Dit betrof een 28-jarige man uit Den Haag. Hij had lichte onderkoelingsverschijnselen en werd aan het bureau door een arts onderzocht, die een ziekenhuisopname niet nodig achtte.

De twee zijn overgedragen aan de recherche van de politie Fryslân die een nader onderzoek instelt. De BMW liep voor enkele duizenden euro's schade op aan de motorkap en een buitenspiegel.
Provincie:
Tag(s):