vrijdag, 16. november 2007 - 9:53

Achtien mensen lopen papegaaienziekte op na vogelshow

Weurt

Achtien leden van de plaatselijke vogel vereniging 'vogelvrienden Weurt'. in het Gelderse Weurt zijn ziek zijn geworden na een bezoek aan de show. Uit tests van de GGD blijkt dat ze de papegaaienziekte hebben opgelopen. De show werd gehouden op 3 en 4 november j.l. en georganiseerd door de plaatselijke vogel vereniging 'vogelvrienden Weurt'.

Zeven leden liggen nog in het zieknhuis waaron een keurmeester. De anderen zijn inmiddels weer thuis.

De papagaaieziekte word veroorzaakt door een bacterie, Chlamydophila psittaci. Deze bacterie kan worden overgedragen door tamme vogels. In tegenstelling wat de naam van de ziekte doet snuggere, wordt maar voor de helft van de besmettingen overgebracht door een papegaaiachtige.

De voorzitter van de vogel vereniging, dhr. De Wildt, zegt tegenover Blik op Nieuws dat de mensen die ziek geworden zijn allemaal leden van de vereniging zijn.

Tijdens een persconferentie vanmiddag heeft burgemeester Huib Zijlmans van Beuningen gezegd dat het inderdaad gaat om een uitbraak van psittacose, ook wel bekend als de papegaaienziekte.

In 2005 werd in Nederland een toename gesignaleerd van de ziekte. Ook deden zich regelmatig geclusterde gevallen voor, aldus het RIVM. Mogelijke oorzaken voor deze stijging liepen uiteen van een verandering in de diagnostiek tot een toegenomen virulentie van de bacterie.

Door inhalatie van besmette, gedroogde vogelexcreta (feces, snot en oogvocht) kan de mens geïnfecteerd worden.
C. psittaci veroorzaakt een systemische infectie, waarbij in de meeste gevallen de longen zijn aangedaan. De voornaamste verschijnselen zijn langdurig hoge koorts met een relatief lage polsslag, koude rillingen, hevige hoofd- en spierpijn en een non-productieve hoest. De klinische verschijnselen kunnen zo gering zijn dat alleen een röntgenfoto dit kan vaststellen. Hoewel de verschijnselen meestal mild van karakter zijn, kan de ziekte bij onbehandelde ouderen dodelijk verlopen.
Provincie:
Tag(s):