vrijdag, 16. november 2007 - 9:19

Actie tegen legbatterijen

Winschoten

Op vrijdag 23 november en op zaterdag 24 november voeren vrijwilligers van Compassion In World Farming (CIWF) in Groningen, Veendam en Winschoten actie tegen legbatterijen en andere kippenkooien. Voorbijgangers kunnen dan als een 'gekooide kip' achter de tralies op de foto gaan als protest tegen de legbatterij. De foto's worden per e-mail naar De Europese Unie, landbouwminister Verburg en de Tweede Kamer gestuurd.

De actie vinden plaats op de Herestraat in Groningen (23/11), Winkler Prins Promenade/Passage in Veendam (24/11) en de Langestraat in Winschoten (24/11).

In Nederland leven ongeveer 14 miljoen kippen in legbatterijen. Voor de EU is dit cijfer ca. 350 miljoen. De legbatterij is een opeenstapeling van kleine en krappe kooien waarin telkens vier of vijf kippen zitten opgesloten. In deze kooien kunnen kippen zich niet natuurlijk gedragen: ze kunnen hun ei bijvoorbeeld niet in een nest leggen, niet met de vleugels fladderen en geen stofbad nemen om hun veren te onderhouden. Per kip is 550 cm2 beschikbaar: dat is minder dan de oppervlakte van een A-viertje!

Met ingang van 2012 zijn legbatterijen in de EU en in Nederland niet meer toegestaan, maar de eierindustrie dringt aan op uitstel van dit verbod. Scharrelstallen en vrije uitloopsystemen bieden de dieren veel meer welzijn.

Deze actie maakt deel uit van een landelijke toernee, die dit najaar plaatsen in heel Nederland bezoekt. Sittard, Hilversum, Ede, Zaandam en Katwijk waren al aan de beurt, deze maand staan Breda, Middelburg, Leeuwarden en Groningen, Veendam en Winschoten op het programma.
Provincie:
Tag(s):