zaterdag, 13. oktober 2007 - 9:07

Actievoerders Greenpeace van schip gehaald

Terneuzen

De actievoerders van Greenpeace Nederland die sinds zaterdagochtend vroeg verhinderden dat een vrachtschip in Terneuzen zijn lading krantenpapier kon lossen zijn rond 12.30 uur door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Bij de aanhoudingen is geen verzet geboden door de actievoerders. Dit heeft een woordvoerder van de politie zaterdagmiddag bekendgemaakt.

De politie was rond 09.00 uur vanmorgen naar het schip gekomen maar greep niet direct in. Op de romp van het 170 meter lange schip de ‘Finnwood’ schilderden actievoerders vanuit rubberboten de tekst ‘Kranten oerbosvrij!’. Klimmers hingen aan de enorme laadkleppen.

Het papier aan boord is afkomstig van het bedrijf Abitibi-Consolidated, dat zich volgens Greenpeace schuldig maakt aan grootschalige verwoesting in de Canadese oerbossen. Grote Nederlandse krantenuitgevers nemen volgens Greenpeace papier af van Abitibi.

Kranten
Kranten als NRC, Telegraaf en Volkskrant kunnen gedrukt zijn op papier dat rechtstreeks uit de oerbossen afkomstig is. Greenpeace wil dat de regering ervoor zorgt dat er voor de Nederlandse import geen oerbos verdwijnt.

“Per jaar kappen bedrijven in Canada meer dan 700.000 hectare bos, een oppervlakte van twee-en-een-half maal de provincie Noord-Holland. Grote stukken bos worden verwoest voor kranten, boeken en toiletpapier�, aldus Hilde Stroot, campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Canada bezit de grootste wouden van Noord-Amerika. Deze vormen het natuurlijke leefgebied voor bedreigde diersoorten als de lynx, de wolf en de kariboe. Het behoud van de oerbossen is essentieel voor hun voortbestaan.

26.000 ton papier per jaar
Met jaarlijks 26.000 ton krantenpapier is Abitibi de belangrijkste Canadese papierleverancier voor de grote Nederlandse krantenuitgevers. Slechts een fractie van dit krantenpapier is gerecycled: uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat het papier van Abitibi voor meer dan negentig procent uit nieuwe houtvezels bestaat. De uitgevers hebben schriftelijk tegenover Greenpeace verklaard niet te stoppen met het afnemen van Abitibi.

Wereldwijde kap oerbossen
Recent onderzoek in opdracht van Greenpeace laat zien dat de oerbossen wereldwijd behalve voor papier en hout ook massaal verdwijnen voor de import van vlees, soja en palmolie. Deze laatste twee zijn onzichtbare grondstoffen voor onze dagelijkse boodschappen. In de afgelopen tien jaar is meer dan 1,5 miljoen hectare bos verwoest voor de Nederlandse import van deze producten.

Hilde Stroot: “Als consument moet je erop kunnen vertrouwen dat er geen oerbos verdwijnt voor je krantje en er geen regenwoud is platgebrand voor je pindakaas. Het is nu niet mogelijk om verantwoord boodschappen te doen. Het is de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt en zorgt dat de Nederlandse economie oerbosvrij wordt. Anders zien we straks door de boodschappen het bos niet meer.�
Provincie:
Tag(s):