donderdag, 5. juli 2007 - 16:47

Activiteiten rondom de val enclave Srebrenica

Westerbork

Zondag vertelt Gerry Kremer in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over zijn ervaringen tijdens zijn uitzending naar de enclave Srebrenica. De lezing begint om 14.00 uur.

Gerry Kremer was in 1995 werkzaam als chirurg van Dutchbat III in de veilig geachte enclave Srebrenica. Nog steeds wordt hij door Moslims ‘de held van Srebrenica’ genoemd. Dit komt door zijn onvermoeibare inzet voor de burgerbevolking vóór en tijdens de val in juli 1995.

Na zijn uitzending startte hij een juridisch onderzoek naar de houding van een collega arts die de medische hulp slechts wilde gebruiken voor gewonde Nederlandse soldaten en Kremer belemmerde in zijn hulpverlenende taken. Een zaak die zeer bleef doen bij de militair.

Tijdens zijn lezing zal Gerry Kremer herinneringen ophalen uit zijn uitzendingsperiode en het dilemma van een vredesoperatie in kaart brengen.

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is van zondag 8 tot zaterdag 14 juli 2007 een internationale fototentoonstelling te zien van de Bosnische fotograaf Tarik Samarah. Het is de replica van de tentoonstelling die te zien is op de begraafplaats bij Srebrenica waar de slachtoffers van de genocide van Srebrenica zijn begraven. Eerder was deze tentoonstelling te zien in het Hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Tijdens deze week zullen ook documentaires over het drama van Srebrenica worden vertoond.
Provincie:
Tag(s):