zaterdag, 28. juli 2007 - 12:38

ADO Den Haag heeft best beveiligde stadion van Europa

ADO Den Haag zal in het nieuwe stadion van de club, dat zaterdag in gebruik wordt genomen, strengere regels toepassen om vandalisme en hooligans tegen te gaan. De Hagenaars zullen als eerste club in Europa een biometrische gezichtsherkenning invoeren om bezoekers met een stadionverbod de toegang te kunnen ontzeggen.

De club maakt naast dit nieuwe snufje ook gebruik van spotshots. Dit houdt in dat toeschouwers, die een wedstrijd bijwonen, door een krachtige beweeglijke fotocamera zo'n negentig keer worden gefotografeerd. Ook komen er boven de tribunes microfoons te hangen om spreekkoren en het misbruik van vuurwerk te lokaliseren. De KNVB spreekt van het strengst beveiligde stadion ter wereld.

De moderne technologie in het nieuwe ADO-stadion druist volgens SP-Tweede kamerlid, Harry van Bommel, echter in tegen de Wet bescherming persoonsgegevens. "De spotshots en microfoons zijn verregaande maatregelen, waarvan de toegevoegde waarde niet bewezen is." Van Bommel noemt het "onbegrijpelijk" dat het College Bescherming Persoonsgegevens pas onderzoek gaat doen, naar de door ADO Den Haag genomen maatregelen, als er een klacht is binnengekomen.

De woorden van het SP-lid kunnen op bijval rekenen van hoogleraar recht, technologie en samenleving Bert Jaap Koops. "Ik vind het nogal wat om duizenden supporters preventief te volgen omdat een minderheid zich misdraagt. Dat kan tot een verstoring van de sociale verhoudingen leiden."

ADO Den Haag is zich bewust van de tweestrijd die de genomen maatregelen oproepen. "Aan de ene kant wil je als club open en klantvriendelijk zijn. Aan de andere kant wil je onruststokers het leven zuur maken door de anonimiteit op te heffen", aldus voorzitter van de raad van commissarissen, Ruurd de Boer.
Categorie:
Tag(s):