maandag, 17. december 2007 - 21:17

‘Getekende Stilte’: grafiek en tekeningen van Graadt van Roggen

Assen

Van 22 december 2007 tot en met 9 maart 2008 is een grote selectie tekeningen en grafiek van Johannes Mathheus Graadt van Roggen (1867-1959) te zien in het Drents Museum in Assen. Deze vooraanstaande kunstenaar kwam in 1900 naar Bergen (N-H) en was een van de eerste kunstenaars die zich blijvend in dit dorp vestigden.

Graadt van Roggen, die vanaf jeugdige leeftijd doof was, kreeg zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en aan Rijksakademie in Amsterdam.

Hij begon zijn loopbaan als maker van reproductiegrafiek en had daarmee al spoedig succes, omdat hij als geen ander de kleureffecten van de schilderijen van de meesters uit de Haagse School (o.a. Jacob en Willem Maris, Jozef Israëls en Anton Mauve) wist om te zetten in het zwart-witte lijnenpatroon van een ets. Daarnaast legde hij zich ook toe op het etsen van landschappen en stads- en dorpsgezichten, eerst in Nederland, later ook elders in Europa. Vooral in het duinlandschap in de omgeving van Bergen, waar hij zich in 1900 vestigde, vond hij veel inspiratie, maar hij werkte ook graag in oude, historische steden als Dordrecht, Haarlem en Amsterdam. Vanuit Bergen reisde hij graag naar het zonnige zuiden en bezocht o.a. Frankrijk, Italië, Spanje en zelfs Joegoslavië en Noord-Afrika.

Zijn prenten, met name zijn vroege etsen, worden gekenmerkt door een grote technische beheersing en een verzorgde, zeer doorwerkte vormgeving. Zijn latere werk, waarin de nadruk meer op de grote lijnen in de compositie ligt, sluit aan bij het expressionisme. Daarnaast heeft hij zijn hele loopbaan veel getekend en met name op latere leeftijd, geregeld geschilderd en geaquarelleerd.

In de tentoonstelling in het Drents Museum ligt de nadruk op zijn tekeningen en op zijn grafiek, waarvan het museum een compleet overzicht bezit. Daarnaast zijn er enkele schilderijen te zien. Tezamen weerspiegelen zij de hoge kwaliteit die het oeuvre van deze kunstenaar kenmerkt en laten ze zien dat hij tijdens zijn leven terecht een grote reputatie in de kunstwereld had.
Provincie:
Tag(s):