donderdag, 26. juli 2007 - 20:04

‘Lok’ Tomtom in strijd tegen autokraker

Den Haag

Politie Haaglanden zet een ‘lok’ Tomtom in strijd tegen autokrakers. Uit analyse van de cijfers in Haaglanden bleek in de eerste maanden van dit jaar een stijging te zien in het aantal gevallen van diefstal door middel van braak uit personenauto’s ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De eerste keer dat de ‘lok’ Tomtom werd ingezet was het al binnen twee uur raak en konden politieagenten op heterdaad een auto-inbreker aanhouden. Regiobreed heeft men te maken met een stijging van het aantal auto-inbraken. In Loosduinen, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg Delft en Zoetermeer steeg het aantal aangiften. In die gebieden voert de politie speciale surveillance uit zowel in burger als in uniform.

In de periode januari-mei van dit jaar is het aantal aangiften van diefstal uit auto in de gehele regio gestegen met bijna een kwart (23 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Parkeergarages en parkeerterreinen zijn een steeds populairder werkgebied bij autokrakers. Ongeveer 10 procent van alle aangegeven gevallen van diefstal uit auto vindt daar plaats. Een verklaring voor deze stijging is niet eenduidig te geven. De cijfers van Haaglanden wijken dan ook niet af van een landelijke trend. De snelle opmars van navigatieapparatuur beïnvloedt in ieder geval het cijfer negatief. Steeds vaker is de dief op zoek naar dure navigatie en of andere computer apparatuur.

Uit analyse is gebleken dat in een straal van 20 meter enkele auto’s worden opgebroken waarbij de ‘dief’ kennelijk op zoek is naar de apparatuur met actieve bluetooth verbinding. Daarnaast het advies om de afdruk van de zuignap van de voorruit te verwijderen. De aanwezigheid van een afdruk wordt veel gebruikt als aanwijzing om in te breken, ook al ligt er niets meer in het voertuig.
Provincie:
Tag(s):