woensdag, 10. oktober 2007 - 21:10

‘Love and Sex with Robots lijkt de toekomst’

Maastricht

Volgens de Londense schaakmeester David Levy zullen mensen in de toekomst, naast hun medemens, ook liefde en seks vinden bij robots. Dit stelt Levy in een proefschrift getiteld ‘Intimate relationships with Artificial Partners’ dat hij vorige week heeft verdedigd aan de Universiteit in Maastricht.

Robots zullen in de toekomst steeds ‘menselijker’ worden in hun uiterlijk. Daarnaast zal ook de kunstmatige intelligentie toenemen waardoor mensen verliefd kunnen worden, seks hebben of zelfs trouwen met robots.

In november verschijnt in de Verenigde Staten een populair-wetenschappelijke uitgave van dit proefschrift, uitgegeven door Harper Collins.

Levy’s onderzoek combineert theorieën uit de vakgebieden genderstudies, kunstmatige intelligentie, robotica, psychologie, seksuologie en sociologie. Op basis van analyses van bepaalde trends beschrijft hij de volgens hem onvermijdelijke voortzetting van die trends in de toekomst.

Zo heeft hij gekeken naar de menselijke affectie: in het begin was die slechts op andere mensen gericht, later ook op huisdieren en nu zelfs op virtuele huisdieren, zoals de TAMAGOTCHI en Sony’s robothondje AIBO. Volgens Levy ontwikkelt deze trend zich door tot robots. De promovendus bestudeerde ook onze houding ten opzichte van verschillende seksuele praktijken, die in de loop der tijd steeds liberaler werd.

Verder onderzocht Levy de principiële motieven waarmee psychologen verklaren waarom mensen verliefd worden en seks hebben. Deze motieven blijken volgens dit proefschrift ook toepasbaar op de toekomstige relaties tussen mens en robot, op dezelfde manier als ze nu van toepassing zijn op relaties tussen mensen onderling.
Categorie:
Tag(s):