zaterdag, 15. september 2007 - 22:56

‘Lucky Ajax’ steelt drie punten uit bij Heracles

Ajax heeft in de uitwedstrijd tegen Heracles de drie punten gestolen. De ploeg van Henk ten Cate speelde een matige wedstrijd en voetbalde vooral tegen zichzelf, maar ging alsnog door een sublieme omhaal van Huntelaar als winaar van het veld. De druiven in Almelo zullen zuur zijn, want de ploeg van Ruud Brood verdiende minimaal een punt.

Ajax moest het doen zonder rechtsbuiten Kennedy Bakircioglü en middenvelder Laurent Delorge. Beide spelers moesten eerder deze week geblesseerd afhaken. Henk ten Cate kon daarentegen wel weer beschikken over Maduro en rechtsback Ogararu. De Roemeen mocht direct in de basis beginnen.

De gehele wedstrijd was Heracles niet de mindere van de nummer twee van vorig seizoen. De Almeloërs zaten vanaf de eerste minuut op de Ajax-spelers en gaven de Amsterdammers geen ruimte en tijd om in hun spel te komen. Het balverlies onder de Ajacieden was groot, waarna Heracles er via nieuwe aanwinst Srdan Lakic uit wist te komen.

Lakic, een 23-jarige Kroaat, maakte een prima indruk. De lange spits werd veelal als aanspeelpunt gebruikt en om hem heen zwermden de aanvallers Ricky Van den Bergh en Everton. Everton mocht de eerste helft aanleggen voor een strafschop, na een overtreding van Emanuelson op Van den Bergh. De inzet van de Braziliaan werd met een katachtige reflex van Stekelenburg gestopt, waardoor de ploegen met een 0-0 stand de rust in gingen.

Ook in de tweede helft kon Ajax niet overtuigen. Alhoewel de formatie van Henk Ten Cate de druk op Heracles wilde opvoeren, leverde het niets op. Vooral over links was Ajax vleugellam. Linksbuiten Luque leek in het begin van de wedstrijd gevaarlijk te gaan worden, maar na twee aardige momenten was de aanvaller de verder onzichtbaar. Luque werd deze week nog tot op twee na grootste miskoop in Engeland gekroond en lijkt die lijn in Nederland door te willen zetten.

De krachten van Heracles waren in de tweede helft lichtelijk weggevloeid, maar toch bleef de ploeg makkelijk op de been. Aanvallend kon Heracles geen vuist meer maken, maar de verdediging stond uitstekend en Ajax werd ver van het Almelose doel gehouden. Heracles beperkte zich verder tot het controleren van de wedstrijd en geen kansen weggeven en leek zich te verzoenen met een punt.

Ajax had geen antwoord op het spel van Heracles. De Amsterdammers kwamen niet verder dan een schot van Emanuelson en een vrije trap van Huntelaar, maar beiden misten het doel. Pas in de 76e minuut wist Huntelaar met zijn tweede doelpoging de wedstrijd te beslissen. Dennis Rommedahl, ingevallen voor Suarez, leverde met rechts een goede voorzet af in het strafschopgebied op de geheel vrijstaande Huntelaar. De Ajax-spits maakte een fantastische omhaal, waarmee hij Heracles-keeper Pieckenhagen verschalkte.

Na het doelpunt probeerde Heracles nog wel aan te zetten onder leiding van Van den Bergh, maar miste het de kracht om de aansluitingstreffer te maken. Een schot van Klavan in de blessuretijd viel nog op de lat in plaats van in het doel, waardoor Ajax met de drie punten naar huis gaat en Heracles na vier wedstrijden nog steeds op nul punten staat.