donderdag, 21. juni 2007 - 9:17

“Nieuwe auto van tien jaar oud�

Den Haag

De ANWB en de Duitse zusterclub ADAC hebben de Chinese autofabrikant van het automerk Brilliance erop gewezen meer aandacht te besteden op het gebied van de veiligheid. Bij een recent uitgevoerde crashtest kreeg het voertuig slechts één ster, van de in totaal vijf sterren die te behalen zijn.

De fabrikant Jim Bei haalt met deze auto niet meer dan een veiligheidsniveau van auto’s die tien jaar geleden op de markt kwamen.

De Chinese auto heeft twee sterren behaald, waarvan één ster is doorgehaald. Dat is gebeurd omdat bij een zijdelingse botsing de bestuurder een onacceptabel risico loopt op dodelijk letsel. Uit de test wordt duidelijk dat de plek van bestuurder en inzittenden bij zowel de frontale als de zijdelingse botsing ernstig wordt vervormd. Een bestuurder zal bij de frontale botsing zeer ernstige verwondingen aan de benen en voeten oplopen. Alle tests zijn uitgevoerd volgens het EuroNCAP-testprotocol. Vertegenwoordigers van de fabrikant hebben de crashtests bijgewoond. De fabrikant erkent de tekortkomingen.

Na beoordeling van de testresultaten concluderen ANWB en ADAC dat de fabrikant onvoldoende zorg heeft besteed aan het ontwerp van het passagierscompartiment, waardoor de veiligheid voor inzittenden niet voldoet. Een dergelijke houding hadden veel autofabrikanten 20 jaar geleden.

Om de veiligheid van de inzittenden te vergroten, dringen de ANWB en de ADAC er bij de fabrikant op aan om met een veiliger auto op de markt te komen. De organisaties hebben een aantal verbeterpunten aangegeven.

Voor kindveiligheid krijgt de Brilliance drie sterren. Dat is een zeer redelijke score.

Er is met de Brilliance ook een rijtest uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn redelijk. Het is een auto met een representatieve verschijning, goede vering en redelijke rij-eigenschappen. Maar een systeem als Electronic Stability Control (ESC) ontbreekt, zodat naast de slechte passieve veiligheid (bescherming bieden bij een ongeval) ook de actieve veiligheid (voorkomen van ongelukken) onvoldoende is.
Categorie:
Tag(s):