woensdag, 9. mei 2007 - 11:51

‘Oude Bertha doet Spanjaarden huiveren’

Sloten

Spanning heerste in Sloten, zou het lukken om tussen de regenbuien door het kanon af te schieten en hiermee de Spanjaarden af te schrikken? De stadsomroeper sprak ‘zijn oude Bertha’ bemoedigend toe en zij zorgde er dan ook voor dat de stadsmuren van Sloten trilden bij het kanonschot zodat de ‘Spaanse honden’ op afstand blijven.

Met het afschieten van het kanon gaf Stichting Historisch Sloten dinsdagavond officieel het startschot voor het programma van zaterdag 2 juni. Die dag vindt namelijk voor de derde keer het Historisch Kijkfeest plaats.

Waarnemend burgemeester Aalberts van de gemeente Gaasterland Sloten en Martin Cnossen van DBF staken gezamenlijk onder leiding van de schutterij succesvol het kanon af. Zowel de gemeente als DBF zijn verantwoordelijk voor een financiële impuls aan dit cultuurhistorische evenement en daarvoor wilde de Stichting hen van bedanken. En niet alleen wilden zij hen bedanken, ook; de sponsoring van de middenstand, het Van Der Wal fonds, de vele (jeugdige) vrijwilligers, de altijd enthousiaste toneelgroep, de mannen van de schutterij en alle andere betrokkenen moeten er weer voor zorgen dat ook dit jaar Sloten voor een dag wordt omgetoverd tot de stad van vier eeuwen terug.

Bovengenoemde heren kregen beiden ook een speciaal gemaakt zakdoek aangeboden, waarmee zij zaterdag 2 juni hun ‘tranen van ontroering’ kunnen drogen. De aanval van het bierschip in het jaar 1588 waarmee de Spanjaarden Sloten probeerden binnen te dringen wordt namelijk eens in de drie jaar nog nagespeeld. Dit hevige gevecht zorgt nog wel eens voor de nodige tranen, waarbij een zakdoek zeker van pas kan zijn.

Burgemeester Aalberts richtte zich als vertegenwoordiger en dienaar van de Kroon het woord nog even het woord aan ‘zijn’ bevolking. Volgens hem moet Sloten als Historische Stad de toegangspoort blijven naar de gemeente Gaasterland Sloten en mag de kleinste stad van de Elfsteden geen achterdeur worden.

Of het de Spanjaarden ook daadwerkelijk lukt om de stad binnen te dringen met hun bierschip, kunt u zelf komen bezichtigen tijdens de ontknoping van de spektakel in het centrum van Sloten. Vanaf 11.00 uur bent u, na het betalen van het tolgeld wat voor volwassenen twee euro en kinderen t/m 12 jaar één euro is, van harte welkom.
Provincie:
Tag(s):