donderdag, 18. oktober 2007 - 15:37

''Afvalhout" als energiebron

Winterswijk

Op vrijdag 26 oktober organiseert de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk een informatiedag ‘Energie uit hout’. Bij het onderhoud van landschap, natuur en bos komt veel, niet door de houthandel te gebruiken, tak- en snoeihout vrij.

Tot nu toe werd dit hout als afval gezien, maar het kan wel worden gebruikt als alternatieve brandstof.

Het doel van deze dag is om de kansen van het vrijkomende hout, als energiebron, aan ondernemers en burgers te laten zien. De informatiedag wordt gehouden bij Verenigingsgebouw Juliana aan de Gosselinkweg 14 in Winterswijk Woold, en duurt van 9.30 tot 16.00 uur.

‘Het beheer van landschap, natuur en bos kost alleen geld’ is een veel voorkomende misvatting. Met de informatiedag ‘Energie uit hout’ wordt een belangrijke stap gezet om die misvatting te veranderen. Bij het beheer van landschap, natuur en bos komt een grondstof vrij die een waarde heeft. Het gebruik van ‘afvalhout’ kan een stimulans zijn voor een beter beheer van het landelijk gebied. Besparing op primaire brandstoffen (zoals aardgas of olie) en daarmee vermindering van de CO2 uitstoot, zijn belangrijke vraagstukken die voor elke maatschappelijk verantwoorde onderneming van belang zijn.

Een voorbeeld van gebruik van ’afvalhout’ is bij onze buren in Rhede (Duitsland) te zien. Daar wordt een school met 1100 leerlingen verwarmd door middel van hout dat afkomstig is van plaatselijke boseigenaren.

Bezoekers van de infodag kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: gebiedsloket@winterswijk.nl.
Provincie:
Tag(s):