dinsdag, 11. september 2007 - 15:21

Airborne luchtlandingen met honderden parachutisten

Ede

De bevrijdingsoperatie Market Garden wordt zaterdag 22 september 2007 voor de 63ste keer herdacht op de Ginkelse Heide in Ede. Honderden parachutisten springen om stil te staan bij de luchtlandingen van september 1944.

Engelse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog springen dit jaar niet meer. Na de dropping volgt bij het Airbornemonument op de hei een herdenkingsplechtigheid.

Engelse parachutisten van het 4Th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland en tientallen Pathfinders zullen springen uit vier vliegtuigen: drie keer een Hercules C50 en een Dakota.

Zeker 100 veteranen uit Engeland zijn aanwezig om de herdenkingsplechtigheid vanaf de grond bij te wonen. Een dropping van parachutisten van deze omvang is uniek in Nederland.

De dropping van parachutisten is van circa 10.00 uur tot ongeveer 11.30 uur. Daarna volgt omstreeks 11.45 uur bij het Airbornemonument langs de N224 de herdenkingsplechtigheid. Deze bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen.

De Edesche Harmonie verzorgt de muziek. Het orkest speelt koraalmuziek tijdens de kransleggingen. De muziekband van het 4Th Batillion uit Engeland vertolkt de volksliederen van achtereenvolgens Engeland, Polen en Nederland.

De Stichting Historische Veldartillerie is aanwezig tijdens de luchtlandingen. Om 09.30 uur komen soldaten in 19de eeuwse uniformen met paarden en een historisch kanon de heide op. Daar lost de artillerie een kanonschot, waarmee ze het startsein geeft voor de 63ste Airborne-herdenking.

Net als andere jaren verzamelen ook de militaire voertuigen van Keep them Roling en Airborne Battle Wheels zich op de heide. Zij stellen zich op langs de dropzone.

Om de toestroom van het vele publiek goed te regelen, rijden vanaf 08.30 uur gratis pendelbussen vanaf de parkeerplaats op de Simon Stevinkazerne aan de Nieuwe Kazernelaan in Ede. Automobilisten kunnen de bebording volgen.
Provincie:
Tag(s):