zaterdag, 20. oktober 2007 - 22:25

Ajax doelpuntloos gelijk tegen NEC

Ajax is er niet in geslaagd om in de thuiswedstrijd tegen NEC een stukje van het verloren zelfvertrouwen terug te krijgen. Na de uitschakeling in de UEFA Cup en het teleurstellende gelijkspel tegen Sparta, wisten de Amsterdammers opnieuw niet te overtuigen. De bezoekers uit Nijmegen bleven in de Arena met redelijk gemak overeind: 0-0.

Het was zelfs NEC dat de uitgelezen mogelijkheid kreeg om op voorsprong te komen. In de twaafde minuut trok Johnny Heitinga zijn opponent Wisgerhof te opzichtig naar de grond. Scheidsrechter Jack van Hulten twijfelde geen moment en wees direct naar de stip. Worm wist dit buitenkansje echter niet te benutten. Hoewel de strafschop zeker niet slecht was ingeschoten, dook doelman Maarten Stekelenburg naar de goede hoek.

In het restant van de eerste helft trok NEC het spel steeds meer naar zich toe. De ploeg van coach Mario Been kreeg een aantal uitstekende kansen. Ook Ajax stelde daar een aantal gevaarlijke momenten tegenover. Vlak voor rust brachten beide ploegen een enorme kans om zeep. Eerst was het Huntelaar die opdook voor doelman Gabor Babos. Laatsgenoemde wierp zich met succes voor de bal. In de daaropvolgende counter kwam NEC-speler Prent alleen voor Maarten Stekelenburg. De aanvaller schoot de bal op knullige wijze langs de verkeerde kant van de paal.

Dat Ajax dit seizoen niets bespaard blijft, bleek wel uit het feit dat keeper Maarten Stekelenburg en verdediger Jaap Stam in de rust geblesseerd moesten achterblijven in de kleedkamer. Hierdoor veranderde het spelbeeld niet. Nog steeds zag het publiek twee ploegen die voorzichtig de aanval zochten, maar dat in een dermate laag tempo deden, dat het nooit een echt spectaculaire wedstrijd werd.

Opnieuw was het NEC dat de eerste mogelijkheid kreeg om op voorsprong te komen. Het was de sterk spelende Lorenzo Davids die na een goede lange pass van El-Akchaoui alleen op de zojuist ingevallen doelman Gentenaar af kon gaan. De kleine middenvelder liet de bal echter van zijn voet springen. Deze kans was voor NEC de aanleiding om steeds veelvuldiger de aanval te zoeken. Meer en meer trokken de Nijmegenaren het spel naar zich toe. Dit tot grote ontevredenheid van het Ajax-publiek, dat opnieuw om het opstappen van voorzitter John Jaakke vroeg.

Ook scherpschutter Klaas-Jan huntelaar ging mee in het bedenkelijke niveau van zijn ploeg. In de 64e minuut kreeg hij de uitgelezen kans om zijn club een handje te helpen. Een goede voorzet van Luis Suarez vanaf links belandde precies voor de voeten van de international. Doelman Babos werd dankzij de beheerste schuiver weliswaar gepasseerd, maar de bal rolde op wonderbaarlijke wijze langs de verkeerde kant van de paal. Het was één van de spaarzame gevaarlijke momenten van Ajax.

Ook een slotoffensief zat er niet in voor de Amsterdammers. In de laatste minuten was het NEC dat de wedstrijd rustig uitspeelde. Dit tot grote frustratie van Suarez, die even daarvoor ook al een opzichtige schwalbe had gemaakt. De Chilleen kwam onbesuisd inglijden op de benen van Davids. Dit met een gele kaart als gevolg.

De actie van Suarez was tekenend voor Ajax. De ploeg straalt aan alle kanten onmacht uit. Interim-trainer Adrie Koster weet dat er de komende weken voor hem nog genoeg werk aan de winkel is.
Categorie:
Tag(s):