zondag, 27. mei 2007 - 16:46

Ajax haalt voorronde Champions League

Ajax heeft zich weten de kwalificeren voor de voorronde van de Champions League. De Amsterdamse ploeg wist het 2-1 verlies uit het eerste duel ongedaan te maken door AZ in de ArenA met 3-0 te verslaan.

De wedstrijd tussen beide ploegen begon vrij rustig. AZ liet Ajax logischerwijs het spel maken en loerde zelf op de counter. Ajax-trainer Henk ten Cate wisselde na een half uur de zwakke Nicolae Mitea voor Tom de Mul. Door de omzetting verhuisde Babel naar de linkerkant en nam de Belg de rechterflank over. De ingreep van de coach zorgde meteen voor meer ‘swung’ in de ArenA.

Het eerste echte vuurwerk kwam echter op naam van de gasten uit Alkmaar. Vlak voor de rust schoof Demy de Zeeuw de bal af op Shota Arveladze. De Georgische aanvaller nam de bal mee tot aan de rand van de zestien meter en haalde vervolgens verwoestend uit. Tot opluchting van het Ajax-publiek spatte het schot op de lat uiteen.

De thuisploeg kreeg in de extra tijd nog twee kansen. Een eerste vrije trap van Edgar Davids leverde niet het gewenste resultaat op. Het schot van de speler belandde op de vuisten van AZ-keeper Boy Waterman. Een tweede vrije trap (niet veel later) van Johnny Heitinga ging maar rakelings over het doel.

Amper onderweg in de tweede helft raakte Ajax het 'ijzerwerk'. Een schuiver van Tom Vermaelen ketste via de buitenkant van de paal over achterlijn. Het offensief van de Amsterdammers zette zich voort via Davids. Waterman had alle moeite om een afstandsschot van Davids te verwerken. Klaas-Jan Huntelaar kwam vervolgens net te kort om de rebound binnen te schieten. Niet veel later was het wederom Davids die voor het gevaar zorgde. Een hakje van Huntelaar zette de routinier vrij voor de keeper, maar wederom werd er niet gescoord.

Uiteindelijk werd de aanvalsdrift van Ajax toch beloont. In de 55ste minuut kwam een voorzet vanaf links plotseling terecht voor de voeten van Heitinga (foto). De verdediger schoot oog-in-oog met Waterman onberispelijk binnen: 1-0. Het publiek in Amsterdam was amper uitgejuicht of de 2-0 was een feit. AZ-verdediger Ryan Donk werkte een voorzet van De Mul achter zijn eigen goalie.

Door de 2-0 voorsprong was Ajax vanaf dat moment virtueel geplaatst voor de kwalificatie van de Champions League. AZ wist dat het daardoor moest scoren om minimaal een verlenging af te dwingen. Door de ontstane situatie werden de ruimtes op het veld erg groot en golfde het spel op en neer.

Huntelaar had tien minuten voor tijd kunnen profiteren van de ontstane situatie, maar de spits schoot in het zijnet. Uiteindelijke maakte Gabri aan alle onzekerheid een einde. De Spanjaar scoorde vlak voor tijd de 3-0.