woensdag, 31. oktober 2007 - 22:51

Ajax kan het ook zonder Stam

Ajax is ten koste van sc Heerenveen door in de KNVB Beker. De Amsterdammers kenden een flitsende start en speelde het thuisduel professioneel uit: 3-1.

Ajax startte met Dennis Gentenaar in het doel en Jan Vertonghen als linskback. Ook linkshalf Siem de Jong had weer een basisplaats. De aanval bestond uit Albert Luque vanaf rechts, Klaas-Jan Huntelaar in de spits en Luis Suaréz als linksbuiten. Bij sc Heerenveen mocht Afonso Alves - opnieuw opgeroepen voor het nationale elftal van Brazilië - vanaf minuut één beginnen.

Al na acht minuten konden de dit seizoen niet bepaald verwende Ajax-supporters juichen. Johnny Heitinga profiteerde van een losgelaten bal door doelman Brian Vandenbussche.

Twintig minuten later besliste Ajax de wedstrijd. Hedwiges Maduro mocht volkomen vrijstaand binnenkoppen op aangeven van Luque: 2-0.

In de tweede helft voerde trainer Gertjan Verbeek van Heerenveen enkele wisselingen door, waardoor de Friezen veel offensiever gingen spelen. Die aanpak resulteerde in een grote kans voor Daniel Pranjic, maar de Kroaat schoot in het zijnet.

Uitblinker Dennis Rommedahl wist wel raad met de ruimtes die Heerenveen vervolgens weggaf. De aanvaller bediende Huntelaar op maat in de 67ste minuut en de spits rondde knap en koel af: 3-0.

De Amsterdammers vergaten het duel in het slot te gooien. Zo kon Michael Bradley acht minuten later op indrukwekkende wijze de 3-1 binnenknallen.

De Friezen zette daarna wel aan, maar echt doortastend waren Alves en consorten vanavond niet. Ajax had zelfs nog vijf keer kunnen scoren, als Huntelaar, Rommedahl en invaller Kennedy Bakircioglu minder zelfzuchtig waren geweest.

Ajax is terecht door naar de volgende ronde van het bekertoernooi. Een Klassieker in de KNVB Beker blijft - mits Feyenoord morgen van FC Groningen wint - voorlopig tot de mogelijkheden behoren.