zaterdag, 8. december 2007 - 21:40

Ajax met samengeknepen billen naar winst

(Elfvoetbal) Ajax is de nieuwe koploper in de Eredivisie. Op een door regen spekglad geworden veld in Tilburg profiteerde de ploeg van trainer Adrie Koster optimaal van drie persoonlijke fouten aan de kant van Willem II. De club wist de schade aan eigen zijde met samengeknepen billen beperkt te houden: 2-3. De Amsterdammers hebben nu 31 punten, eentje meer dan runner-up PSV.

Ajax startte met een geïmproviseerde laatste linie, bestaande uit drie echte verdedigers. Hedwiges Maduro begon als een soort rechtsback, maar ving vooral de opkomende Said Boutahar op. Johnny Heitinga en Jan Vertonghen stonden gepositioneerd in het centrum en de vorige week opnieuw als linksback door de mand gevallen Urby Emanuelson mocht het weer proberen op die plek. Het ‘echte’ middenveld bestond uit Gabri, Kennedy Bakircioglü als nummer tien en Siem de Jong. Dennis Rommedahl, Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez waren de drie aanvallers.

De Amsterdammers hadden slechts twee minuten nodig om op voorsprong te komen. Kennedy wurmde zich voorbij Thomas Baelum en schoof de bal voorbij doelman Maikel Aerts. Een afstraffing dreigde maar heel even, want Willem II kwam in de 6e minuut alweer langszij. Rechtsback Jens Janse snelde langs Suarez, die zich net als tegen NAC in de luren liet leggen door een vleugelverdediger. Zijn voorzet werd slim gemist door spits Frank Demouge, zodat Kevin Bobson op de penaltystip vrij kwam. De Amsterdammer faalde niet van dichtbij: 1-1.

Kort daarna braken de Tilburgers opnieuw door aan de linkerzijde van Ajax, maar Rydell Poepon gleed jammerlijk uit op het door regen geteisterde veld. Willem II kreeg zelfs nog meer kansen op een doelpunt. In de 11e minuut testte Frank van der Struijk de duikcapaciteiten van keeper Maarten Stekelenburg, uit de daaropvolgende corner mikte Poepon te hoog. Ook Mohamed Messoudi mocht van afstand schieten, maar zijn inzet ging ruim naast. Boutahar stelde het vizier wat scherper in de 21ste minuut, maar ook zijn schot raakte het net niet.

Net terwijl Willem II dacht het duel onder controle te krijgen, sloeg Ajax toe. Ibrahim Kargbo gleed uit, zodat Kennedy er vandoor kon. Zijn schot werd nog knap gepareerd door Aerts, maar de keeper moest het antwoord op de rebound van Suarez schuldig blijven. Huntelaar deed hierbij overigens een slim stapje opzij en toonde zich niet zelfzuchtig.

Ajax kreeg daarna steeds meer grip op het duel, omdat Gabri eindelijk het aandurfde om de zwervende Bobson los te laten. De Amsterdammers creëerden daardoor een meerderheid op het middenveld, maar die vondst had wel 42 minuten op zich laten wachten. De oplossing zorgde op dat moment bijna voor de 1-3. Gabri kon ongedekt het strafschopgebied van Willem II inlopen, omdat Baelum besloot een hoge bal te laten gaan. De botsing die volgde met Aerts, bezorgde de Spanjaard een blessure. Gabri moest zich zodoende nog voor rust laten vervangen. 1-3 werd het alsnog door een joekel van een keepersblunder. Een vrije trap van Vertonghen hobbelde op Aerts af en de doelman had het leer voor het oprapen. Hij liet de bal echter knullig door zijn handen glibberen.

In de tweede helft bleven beide partijen ondanks de enorme afstand op de ranglijst aan elkaar gewaagd. Willem II deed absoluut niet onder voor Ajax, dat door drie persoonlijke fouten de overwinning eigenlijk op een dienblad geschonken kreeg. De Tilburgers verdienden op basis van hun vechtlust en vlagen goed spel eigenlijk wel een puntje. Dat kwam zeer dichtbij toen Arjan Swinkels in de 75ste minuut raak kopte uit een vrije trap: 2-3. Er volgde nog een stormachtige slotfase – gelijk aan het weer – met een fikse kopkans voor Van der Struijk, maar Willem II wist er niets meer uit te persen. Ajax pakte de winst, maar overtuigend was het allemaal niet.