woensdag, 29. augustus 2007 - 22:33

Ajax redt het niet tegen Slavia Praag

Ze kunnen er in Praag twee standbeelden bij gaan maken. Eén daarvan is er voor Martin Vaniak. De doelman van Slavia Praag voorkwam vanavond met enkele katachtige reddingen dat zijn ploeg werd uitgeschakeld voor de Champions League. De andere is voor Stanislav Vlcek, die met twee doelpunten ervoor zorgde dat Slavia Praag met 2-1 won.

Ajax had er vooraf nog alle vertrouwen in dat het zich zou plaatsen voor de Champions League. Na 22 minuten kwamen de Tsjechen echter op voorsprong, toen na slecht dekken van Urby Emanuelson Vlcek snoeihard binnenschoot. Slavia -dat sterspeler Vladimir Smicer al binnen een kwartier geblesseerd zag uitvallen- gooide de verdediging nog verder dicht, maar toch kwam Ajax op gelijke hoogte. Klaas Jan Huntelaar lanceerde met een prachtig hakje Luis Suarez, die knap met links scoorde.

Trainer Henk Ten Cate bracht tien minuten na rust Jan Vertonghen voor Emanuelson, om aanvallend meer te kunnen uitrichten. Dat lukte ook wel, maar telkens stond doelman Vaniak in de weg. Zoals bij de kopbal van Huntelaar, die de 37-jarige veteraan met een prachtige reflex uit z'n goal tikte. Aan de andere kant ging hij er wel in. Na een snelle counter werd Vlcek diep gestuurd, die de bal over Stekelenburg binnen schoot.

De frustraties bij Ajax liepen hoog op. Zoals bij Jaap Stam, die in zijn laatste seizoen de Champions League misliep. Hij trapte na, maar kreeg daar slechts een gele kaart voor.

Ajax kan zich nu gaan richten op de UEFA Cup en de competitie. Een groot drama voor de Amsterdammers, die ook vorig jaar al werden uitgeschakeld in de voorronde.