zondag, 11. maart 2007 - 17:52

Ajax wint wel in Enschede

Geen enkele topclub lukte het dit jaar ook maar een punt te halen in de hel van Twente. De missie voor Ajax leek dus vooraf al enorm zwaar en die opgave werd na een paar minuten alleen maar erger.

Orlando Engelaar toonde aan hoe ijzersterk zijn inzicht is. Met één beweging stuurde hij Kennedy Bakircioglu weg, die was Emanuelson op dat moment eigenlijk al kwijt. Een perfecte voorzet op een invliegende N'Kufo en ook Ajax stond op achterstand in Enschede.

Wat de andere toppers van Nederland niet lukte, kreeg Ajax echter wel voor elkaar. In een bruisend stadion vol Tukkers terugkomen van een achterstand en ook gewoon doorzetten naar een voorsprong.

Klaas-Jan Huntelaar, uitgerekend hij die het de laatste maanden zo zwaar had, kopte de gelijkmaker na een minuut of twintig binnen. De voorzet van Emanuelson werd van richting veranderd en viel precies op zijn hoofd. Even later schoot hij, tot grote verrassing van keeper Boschker, een vrije trap binnen. Wesley Sneijder stond ook bij de bal, waardoor iedereen verwachtte dat hij de vrije trap zou nemen. Huntelaar benutte het verrassingseffect maximaal. Babel maakte er net voor rust al 1-3 van.

In de tweede helft werd FC Twente steeds slordiger. De ploeg van Fred Rutten wist niet wat het aan moest met de vier middenvelder die Ten Cate had geposteerd. Heitinga speelde voor de driemansverdediging, waarin jongeling Van der Wiel ineens naast Grygera stond. Met Emanuelson die sowieso veel doorschuift nam Ajax het middenveld in handen.

Emanuelson was ook degene die tot twee keer toe Huntelaar bediende met een voorzet. In de tweede helft kon de spits wederom scoren, zijn derde en de vierde van Ajax.