zondag, 30. september 2007 - 12:05

Alexander en Máxima naar Slovenië

Wassenaar

Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima brengen op uitnodiging van de Sloveense president Drnovšek van dinsdag 2 tot en met donderdag 4 oktober een officieel bezoek aan de republiek Slovenië. Het bezoek staat in het teken van de economische en culturele betrekkingen tussen beide landen, Europa, jongeren en ondernemerschap. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

Eerste dag
Het officiële bezoek begint dinsdag met een ontvangst op het presidentieel kasteel in Brdo waar het paar een onderhoud heeft met president Drnovšek. Aansluitend bezoek het paar het Sloveense Parlement in Ljubljana waar zij spreken met de parlementsvoorzitter. Na een bezoek aan het Kasteel, gelegen aan het bekende meer in Bled, bezoekt het paar IEDC School of Management in Bled.

Dit particuliere onderwijsinstituut, opgericht in 1986, was een van de eerste managementscholen in Centraal en Oost-Europa. Het paar spreekt met alumni en studenten uit Slovenië en direct omliggende landen. De eerste dag van het bezoek wordt afgesloten met een diner in het presidentieel kasteel in Brdo, waar de president en de Prins een toespraak houden.

Tweede dag
Woensdag begint het bezoek in het gemeentehuis in Novo Mesto (zuidoost Slovenië). Na ontvangst door de burgemeester, bezoekt het paar het kantoor van Lokal Patriot, een culturele non-profit organisatie opgezet voor en door studenten. Daar vindt een gesprek plaats met jongeren en bestuurders over jeugdbeleid. Aansluitend wordt een galerie bezocht, een van de initiatieven van Lokal Patriot.

Daarna bezoekt het paar Trimo Company in Trebnje. Dit bedrijf maakt innovatieve en design prefab gebouwen voor meer dan 50 landen in de wereld. In de middag wordt het paar ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken, de heer D. Rupel op Kasteel Mokrice in Jesenice na Dolenjskem.

Toespraak Alexander
Samen met andere genodigden vindt aansluitend een lunchbijeenkomst plaats waar het thema Europa centraal zal staan. Daarna reist het paar af naar de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Ljubljana, waar de Prins een toespraak houdt. Na zijn toespraak, spreekt het paar met studenten en andere jongeren.

’s Avonds vindt in de Schouwburg in Ljubljana de officiële start van de bilaterale fokusmaand plaats. Tijdens deze jaarlijkse maand vinden diverse activiteiten plaats op het gebied van onder andere kunst, cultuur en economie om de goede samenwerkingsbanden tussen Nederland en Slovenië te onderstrepen en uit te breiden. Het openingsoptreden wordt verzorgd door de Nederlandse viermansformatie Ashton Brothers.

Derde dag
Donderdag bezoekt het koninklijke paar BIA Separations, een bedrijf dat gespecialiseerd is in biotechnologie. Het officiële bezoek aan Slovenië wordt afgesloten met een bezoek aan de hoofdstad Ljubljana.

Het paar wordt ontvangen op het gemeentehuis en maakt vervolgens een rondwandeling door het centrum van de stad waar zij onder andere de Kathedraal St. Nicholas bezoeken en langs diverse bouwwerken lopen van de Sloveense architect Pleènik. De rondwandeling eindigt bij de Nationale Bibliotheek waarmee het officiële bezoek aan Slovenië wordt afgesloten.
Provincie:
Tag(s):