woensdag, 19. september 2007 - 10:15

Alkmaars Monument in AVRO programma

Alkmaar

Het Huis met de Kogel, één van de meest bekende monumenten van Alkmaar wordt woensdag 19 september voorgesteld in de derde aflevering van het AVRO programma: BankGiro Loterij Restauratie. Eén van de 14 uitverkoren monumentale gebouwen kan een miljoen euro krijgen voor restauratie. Misschien is het Huis met de Kogel straks de winnaar.

Waarschijnlijk is het huis al gebouwd in 1557. Het staat al ruim 450 jaar in de binnenstad. De kogel in de gevel herinnert aan de succesvol afgeslagen aanval van de Spaanse troepen in 1573. Het Huis met de Kogel maakt deel uit van een complex van drie panden. Hoewel de gebouwen er van de straat gezien nog prima uitzien, is het binnen een grote bouwval. De panden zijn dringend aan restauratie toe. En daar kan het televisie publiek bij helpen!

De AVRO zendt vanaf 5 september wekelijks het tv-programma BankGiro Loterij Restauratie uit. Daarin worden 14 gebouwen voorgedragen voor een restauratiefonds van 1 miljoen euro! Er is echter maar één winnaar. Het Huis met de Kogel wordt in aflevering drie, op woensdag 19 september, voorgesteld. Op 31 oktober, tijdens de finale wordt de winnaar bekend gemaakt.
Provincie:
Tag(s):