dinsdag, 29. mei 2007 - 23:20

Almere presenteert twee ontwerpen voor Nationaal Historisch Museum

Almere

De gemeente Almere heeft haar plannen voor een Nationaal Historisch Museum gepresenteerd. Het zijn opmerkelijke ontwerpen van René van Zuuk Architekten en Perspekt Studio’s. De ontwerpen zijn beide in het water gepland, of bij het nieuwe Stadshart, of voor de kust van Almere Pampus.

Almere heeft al vorig jaar, toen plannen voor een Nationaal Historisch Museum voor het eerst in de publiciteit kwamen, per brief aan de toenmalige minister van Cultuur, Maria v.d. Hoeven, kenbaar gemaakt het museum graag te willen huisvesten. ‘Almere legt een sterke verbinding tussen heden en verleden’, volgens wethouder Smeeman. ‘Het is een stad die elke dag geschiedenis schrijft, een kleurrijke afspiegeling van het Nederland van nu, toekomstgericht’, maar ‘ook een plek die 10.000 jaar geleden al bewoond was, zoals blijkt uit vele opgravingen.

'Het zou een sterk gebaar zijn van minister Plasterk om het museum te laten ontstaan uit een open inschrijving of ideeënwedstrijd waaraan iedere stad kan meedoen. Het past niet bij de ambitie van dit Kabinet van transparant zijn, het oor te luisteren leggen overal in het land, als tijdens de eerste honderd dagen de inschrijving al wordt beperkt tot maar drie steden (Den Haag, Arnhem, Amsterdam).’ Aldus commissievoorzitter Wim v.d. Camp. Hij liet weten op dit onderwerp binnenkort een ‘pittig debat’ in de Tweede Kamer te verwachten en de kansen van Almere ten opzichte van die van de ‘gevestigde orde’ moeilijk maar zeker niet onmogelijk te achten.

De kandidatuur van Almere wordt actief ondersteund door de provincie Flevoland, de Kamer van Koophandel Flevoland en Almere Citymarketing. Meer informatie over de ontwerpen vindt u in de bijlage of op de website van Almere-citymarketing.
Provincie:
Tag(s):