zondag, 22. juli 2007 - 16:32

Alonso wint zeer enerverende Grand Prix van Europa

Fernando Alonso heeft vanmiddag op magistrale wijze de race naar zich toegetrokken, met nog vijf ronden te gaan plaatste de Spanjaard een aantal aanvallen op de Ferrari van Felipe Massa. De Braziliaan werd ingehaald en eindigde als tweede in een race waarin enorm veel gebeurde. In de beginfase baarde Markus Winkelhock opzien doordat hij een aantal ronden aan de leiding reed in zijn Spyker. Red Bull Racing-coureur Mark Webber eindigde op het podium en behaalde het eerste podium voor de Oostenrijkse renstal dit jaar.

Drie minuten voor de start van de race werd voorspeld dat de regen zou gaan vallen. Terwijl de donkere wolken zich boven de Eiffel samenpakken, warmen de coureurs hun motoren op voor de warm-up ronde. Met Kimi Raikkonen startend van pole position gaat de warm-up ronde van start. Fernando Alonso vertrok in de Ferrari-sandwich vanaf positie twee. Op het achterste gedeelte van het circuit vallen in de warm-up ronde de eerste druppels op de vizieren van de coureurs. Markus Winkelhock rijdt de pits binnen en start niet vanaf de startgrid.

De race gaat van start. De twee Ferrari’s rijden op plaatsen een en twee, in de tweede bocht rijden de beide BMW Sauber coureurs tegen elkaar aan. Lewis Hamilton heeft een kapotte linker achterband en vanaf plaats tien valt hij verder terug. Inmiddels regent het hard op het circuit van de Nürburgring. Een enorme chaos is het resultaat. Red Bull Racing-coureur David Coulthard spint in de regen. Ook Williams-coureur Nico Rosberg spint in de eerste bocht, de Duitser valt uit. Veel coureurs rijden na slechts één ronde racen de pitstraat in, het is enorm druk in pitstraat. De coureurs die niet binnen zijn gekomen hebben zeer veel moeite met het besturen van de bolides over het gladde asfalt.

Spyker-coureur Markus Winkelhock rijdt aan de leiding van de race, hij kwam voorafgaand aan de race binnen voor regenbanden. Een historische prestatie voor de Nederlandse renstal door deze gewaagde actie is het gevolg. In ronde twee valt Honda-coureur Jenson Button uit. Adrian Sutil valt ook uit, terwijl tegelijkertijd Lewis Hamilton in de eerste bocht er af gaat. Maar liefst zes coureurs spinnen in dezelfde bocht, de eerste bocht is het Waterloo voor Jenson Button, Nico Rosberg en Scott Speed. Ook Vitantonio Liuzzi crasht op enorm domme wijze en rijdt bijna de safety car aan. Lewis Hamilton heeft de McLaren aan de praat weten te houden, door de marshalls werd hij terug op de baan gezet. De jonge Brit rijdt rustig door op het enorm natte circuit in de Eiffel.

Dan wordt de rode vlag gezwaaid op het doornatte circuit. Er zal een herstart worden georganiseerd, waarbij Markus Winkelhock zal starten vanaf plaats één. De Duitse debutant voor het team van Spyker staat in zijn eerste Grand Prix op pole position. De Ferrari-coureur Felipe Massa staat achter hem. Lewis Hamilton wordt naar de achterzijde van de grid geduwd, hij zal als laatste moeten starten omdat hij door marshalls is geholpen om terug de baan op te komen.

De herstart zal een rollende start achter de safety car worden. De echte slachtoffers van de start van de race zijn geworden: Adrian Sutil, Jenson Button, beide Scuderia Toro Rosso-coureurs en Nico Rosberg. Een goede prestatie van David Coulthard en Mark Webber die op plaats vier en vijf staan bij de herstart van de race.

De herstart gaat van start achter de safety car terwijl het zonnetje weer schijnt in de Eiffel. Inmiddels is de pitstraat weer open en alle coureurs rijden slingerend achter Bernd Maylander in de safety car. De coureurs rijden over start-finish en daarom rijden de coureurs nog één ronde achter de safety car onder de gele vlag. BMW Sauber-coureur Nick Heidfeld schakelt over naar de intermediate. Ook Jarno Trulli en Anthony Davidson volgen zijn voorbeeld. Inmiddels komt het bericht binnen dat Lewis Hamilton achteraan mag sluiten en de safety car in mag halen. De weersvoorspellingen zijn dat er voorlopig geen regen zal vallen.

Dan komt de McLaren-coureur Lewis Hamilton komt de pitstaat in, slickbanden zijn de keuze van McLaren. De race wordt dan herstart. Bij de eerste bocht wordt Markus Winkelhock al ingehaald door de Ferrari van Felipe Massa door een hogere topsnelheid. De Duitse debutant wordt door de top tien om de oren gereden. Lewis Hamilton wordt door vrijwel alle coureurs ingehaald omdat hij op slickbanden zijn McLaren over het natte asfalt stuurt. De Red Bull Racing-coureurs vechten heftig met elkaar om positie drie. Mark Webber trekt aan het langste eind, terwijl ook Kimi Raikkonen zijn landgenoot Kovalainen probeert in te halen in het gevecht om plaats vijf.

Raikkonen wordt binnengehaald vanaf plaats zes. Hij schakelt over naar slickbanden. Hamilton zet inmiddels de snelste ronde. Massa en Alonso komen binnen in de pitstraat, de Braziliaan wint tijd ten opzichte van de Spanjaard.

In ronde veertien valt Markus Winkelhock uit, zijn race heeft slechts acht actieve ronden geduurd. De Duitser valt uit door een technisch mankement. Beide Spyker-coureurs zijn uitgevallen in een race waarin punten in het verschiet lagen.

In ronde negentien valt Ralf Schumacher uit, de Toyota-coureur kwam in aanraking met BMW Sauber-coureur Heidfeld. Beide Duitsers kwamen in aanraking bij het opkomen van het rechte stuk. Een ronde later is het Takuma Sato die uitvalt, een technisch probleem in de Super Aguri-bolide zorgt ervoor dat de Japanner geen punten scoort.

In ronde vierentwintig rijdt de Ferrari-coureur Felipe Massa aan de leiding, gevolgd door de McLaren van Fernando Alonso. Achter de Spanjaard rijden Raikkonen, Webber, Kovalainen en Wurz. Kubica en Heidfeld rijden op plaats acht en negen door hun touché in de eerste raceronde. Er zijn nog veertien man in competitie, waarbij Lewis Hamilton als laatste rijdt.

Achteraan het veld probeert Hamilton de Renault-coureur Fisichella in te halen. De aanval mislukt in de eerste bocht. Buitenom plaats hij de aanval, raakt kortstondig het gras maar het lukt het de jonge Brit wel.

In ronde vierendertig valt Raikkonen enkele malen stil, de Fin lijkt een brandstofprobleem te hebben. De Ferrari-rijder haalt de pitstraat net niet, door de marshalls wordt hij naar de pitbox van Ferrari geduwd. De marshalls worden echter tegenhouden gehouden door de raceleiding. Raikkonen is hierdoor een officiële uitvaller.

Hamilton gaat Trulli voorbij en rijdt nu op de twaalfde plaats. Wurz komt binnen vanaf plaats vier en gaat zijn pitstop maken. De leider in de race maakt zijn pitstop, Massa maakt een goede pitstop en hij behoudt de leiding in de race. Webber lijkt af te stevenen op een podiumpositie. Na zijn pitstop komt hij terug op plaats vier, achter Alonso, Massa en Coulthard.

Met nog dertien ronden te gaan rijdt Massa bijna tegen een onderdeel van de bolide van Fisichella aan. De Braziliaan stuurt op het rechte stuk nét om het onderdeel heen, Lewis Hamilton raakt het een ronde later wel. De McLaren-bolide loopt geen relevante schade op.

Met nog elf ronden te gaan gaat het wederom regenen. Kovalainen neemt een gok door op intermediate banden te gaan rijden voor de laatste ronden van de Grand Prix van Europa. Het gat tussen de raceleider Massa en Alonso is nog maar vier seconden met nog acht ronden te gaan. Achter op het circuit regent het hard, David Coulthard besluit ook op andere banden over te schakelen. Massa komt ook de pitstraat binnen voor regenbanden, Alonso volgt zijn voorbeeld. Ook Heidfeld doet dat, en stopt voor de zesde keer deze race.

Met nog zes ronden te gaan rijdt Alonso slechts één seconde achter Massa. De tweevoudig wereldkampioen knokt twee bochten later al met Massa, de Braziliaan verdedigt heftig zijn positie. De eerste twee aanvallen heeft Massa van zich afgeslagen en hij behoudt de leiding. Alonso blijft echter aandringen op het natte circuit, op het rechte stuk rijdt de McLaren de Ferrari voorbij. Alonso remt echter te laat en de aanval mislukt. Twee bochten later is het wel raak, Alonso toucheert Massa licht in de bocht omdat de Braziliaan heftig zijn lijn verdedigt. Alonso gaat door deze actie aan de leiding in de race, de Spanjaarden in het publiek gaan uit hun dak.

Met nog drie ronden te gaan lijkt Alonso de race te winnen voor Massa en Webber. Wurz rijdt op een vierde positie zeer snelle rondetijden en jaagt op de Australische Red Bull Racing-coureur. Achteraan het veld jaagt Hamilton op de Renaults van Fisichella en Kovalainen, die om een laatste kampioenschappunt vechten. Fisichella wordt snel door Hamilton ingehaald. Kovalainen resteert een laatste spannende ronde, met het jonge McLaren-talent vlak achter hem.

De vlag valt, Fernando Alonso wint de race. Hij komt hiermee op 68 punten, op twee punten achter Hamilton. Op de tweede plaats eindigt Massa, derde wordt Webber na een zeer spannende laatste bochtencombinatie. Wurz haalde de Australier nog bijna in na een slechte laatste chicane van Webber. Vijfde plaats is voor Coutlhard, Heidfeld en Kubica worden zesde en zevende. Het laatste punt is voor Kovalainen. Lewis Hamilton rijdt voor het eerst dit seizoen buiten de punten, en eindigt knap op plaats negen.
Categorie:
Tag(s):