vrijdag, 12. oktober 2007 - 10:08

'Als het ijs smelt'

Leiden

Prins Willem-Alexander opent vrijdagmiddag in Museum Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling ‘Als het ijs smelt’. In de tentoonstelling staan de gevolgen van de opwarming van de aarde in de poolgebieden en voor haar bewoners centraal.

Inwoners van Groenland, Canada, Alaska, Lapland en Siberië laten op de tentoonstelling zien wat klimaatveranderingen betekenen voor mensen die al generaties lang temidden van het ijs leven. IJs dat eeuwen lang op vaste plaatsen lag, is de laatste jaren minder in massa geworden en daardoor minder betrouwbaar.

Ook de vervoersmogelijkheden over ijs nemen af. Daarnaast zijn trekroutes van dieren verlegd. Aan de andere kant zijn semi-nomadische samenlevingen in de poolgebieden van oudsher wel gewend zich aan te passen aan specifieke omstandigheden.

De tentoonstelling toont dat het veranderende klimaat een mondiale aangelegenheid is geworden. De klimaatverandering en het smeltende ijs hebben ook gevolgen voor Nederland. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen onder andere met een interactieve barometer zelf een standpunt bepalen over de gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland.
Provincie:
Tag(s):