zondag, 7. oktober 2007 - 17:48

Alves slacht Heracles in historische voetbalshow

Een geweldige voetbalshow van Heerenveen met als uitblinker Afonso Alves in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De Friezen vermorzelden aan de hand van de Braziliaans international, die maar liefst zeven doelpunten maakte, de Almeloërs met 9-0 en spoelden daarmee de kater na de uitschakeling tegen Helsingborg in de UEFA-Cup een beetje weg.

Het werd al vroeg duidelijk wat de bedoeling was van Heerenveen. Met Afonso Alves voor het eerst deze competitie in de basis zochten de Friezen veelvuldig het doel van de tegenstander. In de tiende minuut was er voor het eerst succes voor Heerenveen. Alves werd fantastisch weggestuurd door Gerald Sibon. In eerste instantie schoot de Braziliaan nog op Heracles-doelman Pieckenhagen, maar de spits kreeg een herkansing en maakte het in de herkansing keurig af.

In de zeventiende en de achttiende minuut was het weer raak voor de Braziliaan. Eerst schoot hij de bal uit een vrije trap achter Pieckenhagen en in de achttiende minuut ging Heracles-verdediger Smit in de fout, waardoor Alves zijn eerste hattrick van de dag mocht maken. Na de voorsprong nam Heerenveen even gas terug, al creëerde de ploeg van Gert-Jan Verbeek nog wel kansen via Beerens, Alves en Sibon.

In de tweede helft onderbrak Sibon heel even de Alves-show door de 4-0 binnen te schieten na goed voorbereidend werk van invaller Poulsen. Vanaf de 68ste minuut was Alves weer de man voor de Friezen. De spits speelde met de verdediging van Heracles, liep het strafschopgebied in en schoot de bal simpel binnen om zijn vierde aan te tekenen.

Twee minuten later was het weer raak op aangeven van Dingsdag. Een bijna identiek doelpunt in de 74ste minuut op aangeven van invaller Miralem Sulejmani betekende de tweede hattrick voor de Braziliaan in de wedstrijd.

Sibon mocht op aangeven van Sulejmani ook nog de 9-0 binnen prikken, waardoor Gertjan Verbeek met een gerust hart Afonso Alves een publiekswissel kon gunnen. Dat Heerenveen al drie keer gewisseld had en daar geen speler meer tegenover kon stellen, was nog een extra vernedering voor het verschrikkelijk slecht acterende Heracles Almelo, dat voorlopig twee weken krijgt om de wonden te likken.

Alves heeft zondag in het duel een uniek record gevestigd met zijn zeven treffers. Het record stond tot dusverre op naam van Dirk Lammers (DOS), Pierre Kerkhofs (Sportclub Enschede), Marco van Basten en Johan Cruijff (beiden Ajax). Dit viertal kwamen ooit niet verder dan zes doelpunten in één wedstrijd.

Een ander record was ook het feit dat Alves in zowel de eerste als ook de tweede helft een zuivere hattrick op zijn naam bracht.
Categorie:
Tag(s):