zondag, 21. oktober 2007 - 21:12

Alves velt AZ in slotminuut

Afonso Alves blijft voor spektakel zorgen in de Eredivise. De Braziliaan beperkte zijn productie tegen AZ tot slechts één doelpunt, maar die goal was wel belangrijker dan alle zeven doelpunten van twee weken geleden bij elkaar. Met zijn doelpunt bezorgde Alves Heerenveen de zege in een duel dat eigenlijk geen verliezer verdiende. Zowel AZ als Heerenveen speelden vanaf minuut één voor de overwinning en zorgden gezamenlijk voor een uitermate boeiend schouwspel.

Aan beide kanten volgden de kansen elkaar in hoog tempo op. Bij AZ was het met name Ari die keer op keer faalde in de afronding. Voor de Friezen miste een handvol spelers de noodzakelijke scherpte. Alves was meerdere keren dreigend, maar kwam zelf nooit in scoringspositie. Tot de derde minuut van de extra tijd.

Juist in de fase waarin AZ het duel definitief naar zich toe leek te trekken, wist Heerenveen een beslissende counter te plaatsen. Een schot van Pranjic belande op de paal, waarna de bal voor de voeten van Alves stuiterde. De Braziliaan stond in buitenspelpositie, maar werd niet afgevlagd, en tikte zijn ploeg op kinderlijk eenvoudige wijze naar de overwinning. Dat leidde tot grote vreugde bij de spits.

Met lede ogen moest Dirk Scheringa toezien hoe de door hem zo gewilde aanvaller het vonnis voltrok. De voorzitter van AZ stemde eind augustus in met de verkoop van Danny Koevermans, maar slaagde er niet in om de beoogde opvolger, Alves, naar Alkmaar te halen. Twee maanden later staat AZ er bedroevend slecht voor. De club begon het seizoen met titelaspiraties, maar moet het na acht speelrondes doen met een beschamende twaalfde plaats, dertien punten achter koploper Feyenoord.

Niet dat AZ slecht voetbal laat zien, maar de club mist voorin, ondanks het aantrekken van drie nieuwe aanvallers, een effectieve afmaker. Het feit dat Alves na slechts twee volle wedstrijden in zijn eentje al meer goals heeft gescoord dan alle vier de AZ spitsen bij elkaar, zegt wat dat betreft genoeg.
Categorie:
Tag(s):