donderdag, 30. augustus 2007 - 23:08

Ambachtelijk handwerk bij Eindhovense Catherinakerk

Eindhoven

Een heus ambachtelijk karwei dat met de hand gedaan wordt. En specialistisch. Restaurateur beeldhouwer Theo Kemperman uit Bergen op Zoom is met 5 collega’s bezig met een monsterklus. Ze zijn bezig met het aanbrengen van de contouren van de voormalige steunberen van de oude voormalige koren van de Eindhovense Catharinakerk op het nieuwe natuurstenen plaveisel voor de kerk.

Op deze plek zijn voorgaande jaren opgravingen gedaan waar eerder ook 1700 graven zijn ontdekt. De contouren van het altaar en de steunberen worden nu door Kemperman en zijn collega’s met de hand ingehakt. De klus die er nu bijna opzit duurde ruim vijf weken.

Middels fraaie oude technieken zoals de visgraattechniek en het zogeheten boucharderen worden de contouren ingehakt. Theo Kemperman is momenteel bezig met het oude altaar. Kemperman kreeg het vertrouwen van de gemeente en de architect van het Catharinaplein Jo Coenen en daardoor een aanzienlijke vrijheid om zijn ideeën aan te brengen. Zo bedacht hij ondermeer om de oude visgraattechniek te gebruiken voor het altaar en het aanbrengen van de Maltezer kruizen in het altaar. Dit om de symboliek van brood, vis en wijn uit te beelden.

Morgen moet de klus geklaard zijn. Dit weekend wordt het plein geopenend voor het publiek net als de verbouwde Catharinakerk.
Provincie:
Tag(s):