zaterdag, 17. november 2007 - 16:27

'Ambtenaren humor' dood van Gogh in Wikipedia

Amsterdam

Ambtenaren van het ministerie van justitie hebben onder werktijd zitten rommelen in de online encyclopedie Wikipedia. Zo werd een passage uit het verslag van de moord op filmmaker Theo van Gogh door een ambtenaar bewerkt in: "Op dinsdag 2 november 2004 fietst filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh 's ochtends 'met zijn lul uit zijn broek' door de Linnaeusstraat te Amsterdam, als hij door een andere fietser onder vuur wordt genomen." (Wikipedia, 20 juli 2005, 10.30 uur, ministerie van Justitie). Zo blijkt uit een onderzoek van het blad Intermediair.

Ook een deel van de tekst over tweedekamerlid Lousewies van der Laan werd aangepast door medewerkers van het ministerie, dit keer van het departement VROM. ‘Lousewies van der Laan is getrouwd met Dennis Hesseling en heeft samen met hem een zoontje. Bijnaam Lousewies: Losse Wip.' (Wikipedia, 29 juni 2007, 11.29 uur, ministerie van Vrom.)

De ambtelijke humor werd geplaatst en een later weer verwijderd. Dankzij de Wikiscanner.nl is makkelijk te achterhalen wie de pagina's bewerkt heeft. Hieruit blijkt dat ook gemeenteambtenaren, Tweede-Kamerleden en politieambtenaren aan de internet encyclopedie sleutelen.

Sinds oktober 2002 zijn ruim 890 bewerkingen gedaan in Wikipedia door ambtenaren van het ministerie van justitie. Zijn zijn dan ook de nummer 1 in de top 5 van 'bewerkers' van de encyclopedie.

Donderdag heeft het ministerie van justitie de toegang voor 30.000 ambtenaren tot de internet encyclopedie Wikipedia tijdelijk afgesloten. Daarnaast is er een intern onderzoek gestart naar de bewerkingen in Wikipedia.
Provincie:
Tag(s):