donderdag, 20. september 2007 - 19:39

Amerikaanse doet molenaarsexamen

Op vrijdag 21 september legde de 38-jarige Alisa Crawford uit de Verenigde Staten een uniek openbaar examen in het Nederlands af als vrijwillig molenaar. Alisa is sinds 2002 molenaar op windmolen De Zwaan aan de rand van het dorp “City of Holland� te Michigan (U.S.A.). Met het behalen van dit examen voor vrijwillig molenaar is Alisa gekwalificeerd om met molens te draaien en kan zij vrijwillig molenaars in de Verenigde Staten opleiden voor het werken met windmolens. Voor het examen heeft zijn ruim 1,5 jaar moeten leren en is zijn drie keer naar Nederland gereist om kennis en vakmanschap op te doen.

Alisa deed examen op molen de Zandhaas in Santpoort. Al sinds haar 17de is zij gek op molens. Oorsponkelijk komen in Amerika alleen watermolens voor. In 2002 kon ze aan de slag als molenaar van De Zwaan, waar ze van malen met waterkracht overstapte naar malen met windkracht. OMdat de Zwaan geen zeilen op op de wieken heeft staat hij veel stil. Alisa wil de molen vaker laten draaien en het plaatsen van de zeilen op de wieken was dan ook voor haar een onderdeel wat zijn alleen in Nederland kon oefenen.

Er zijn nauwelijks tot geen ervaren windmolenaars in de Ver. Staten die het vak kunnen doorgeven. Deels dankzij een subsidie van de Amerikaanse molenorganisatie SPOOM bestaat er de mogelijkheid voor Alisa om de typisch Hollandse molenkennis over te dragen aan liefhebbers die op hun beurt weer zorgen voor het in stand houden van dit bijzondere stuk erfgoed.

Molen De Zwaan trekt jaarlijks zo’n 55.000 bezoekers. De molen is van origine waarschijnlijk gebouwd in 1761 in Krommenie en werd in 1887 verplaatst naar Vinkel in Noord-Brabant. In 1964 werd de molen naar de VS verplaatst en kreeg hij een plek in het dorpje Holland. Deze korenmolen maalt hier, net zoals in de afgelopen 250 jaar, regelmatig graan.

Alisa wil, nu zij officieel molenaar is, molenaarsles gaan geven in Amerika. Ondanks dat er daar niet zoveel molens zijn als in Nederland is er wel een groot te kort aan gediplomeerde molenaars. Daar gaat zij verandering in brengen !
Categorie:
Tag(s):