zondag, 2. september 2007 - 0:03

Amoah trefzeker voor bevrijd NAC

Het scorende vermogen van NAC Breda, of liever het gebrek daar aan, is niet langer een probleem. De Bredanaars kregen een aantal prima kansen tegen Heracles Almelo, maar verzilverde er uiteindelijk maar vier. Mede dankzij een blunderende Martin Pieckenhagen, een uitblinkende Csaba Fehér en een koele Matthew Amoah.

In de eerste 45 minuten kwam de thuisploeg verdedigend gezien nimmer in gevaar, maar anderzijds waren de drie prima kansen niet aan de aanvallers van NAC besteed. Amoah – voor het eerst in de basis bij NAC – kreeg rond de dertigste minuut twee prima mogelijkheden, maar zowel de kopbal als het schot was te slap. Fehér, terug van weggeweest, had kort daarna een prachtige pass op de schoen, bestemd voor Victor Sikora. De kleine vleugelspits controleerde goed, maar schoot vervolgens naast.

In de tweede helft kreeg het duel een vreemde wending, omdat Heracles – tot dat moment kansloos – onverdiend op voorsprong kwam door een goal van Everton. De Braziliaan profiteerde van een losgelaten bal van doelman Jelle ten Rouwelaar, die een poging van Ricky van den Bergh niet klemvast kon krijgen. De middenvelder was aan de aandacht ontsnapt van Fehér en kon ongehinderd afvuren. Everton was er als de kippen bij: 0-1.

NAC leek even helemaal in paniek, vooral omdat het duel vooraf was bestempeld als een zespuntenwedstrijd. De zenuwen overmanden de Bredanaars, maar juist Joonas Kolkka – daarvoor helemaal onzichtbaar – schudde in de 57ste minuut de twijfels van de thuisploeg af. Zijn lage schuiver was voldoende voor de gelijkmaker: 1-1.

Vijf minuten later stond NAC plotseling op 2-1. Fehér loste een zwabberbal af op keeper Martin Pieckenhagen, die de bal pardoes door zijn benen liet gaan. Een gelukje voor de Bredanaars, die zo wel een duur lesje in afronden van Heracles ontliepen.

De Almeloërs bleven op zoek naar de gelijkmaker en net toen NAC dreigde te verzuipen in chaotisch paniekvoetbal, toonde Amoah zich uiterst koel. Fehér stuurde in de 80ste minuut de Ghanees weg en de spits knalde droog binnen: 3-1. Amoah tekende twee minuten voor tijd zelfs voor de 4-1 na een rappe ééntwee met Kolkka.

De overwinning was gezien de kansverhoudingen terecht, maar voetballend moet NAC nog veel beter worden, wil de club daadwerkelijk aanhaken bij de brede subtop. Heracles blijft onderaan staan met nul punten uit drie duels.