woensdag, 16. mei 2007 - 15:58

Amsterdam met 170.000 gebouwen 3D in Google Earth

Amsterdam

In de loop van deze week zijn 170.000 gebouwen van Amsterdam niet alleen ‘plat’, maar ook driedimensionaal op Google Earth te zien. Voor Europa is dat op deze schaal uniek. Zeker ook omdat de gemeente de 170.000 gebouwen vrij beschikbaar stelt. Over enige tijd kunnen gebruikers van Google Earth de gebouwen zelf visueel bewerken. Dit heeft de gemeente Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

Wethouder Asscher: “Dit past in de geest van Amsterdam Topstad. De gemeentelijke afdeling Geo en Vastgoedinformatie (GVI) en Google zijn hier een uitdagende samenwerking aangegaan. En iedereen in de stad kan hier binnenkort aan mee bouwen.�

Iedere gebruiker van Google Earth kan Amsterdam daar nu in drie dimensies ervaren. Amsterdam heeft namelijk een volledig objectgeoriënteerde basisregistratie van vastgoed gerealiseerd. Dat wil zeggen dat de gemeente (GVI) van elk gebouw een eenvoudig digitaal model heeft gemaakt, waarmee de stad digitaal kan worden nagebouwd. Deze 170.000 gebouwen heeft Google opgenomen in Google Earth waardoor ze zichtbaar zijn, door de ‘3D buildings’-optie aan te klikken.

Stad aankleden
Daarnaast heeft de gemeente Amsterdam tien aansprekende gebouwen, waaronder het Paleis op de Dam en het Centraal Station, al zeer gedetailleerd uitgewerkt en deze zijn al zichtbaar. Ook deze modellen zijn opgenomen in de standaardgegevensset van Google Earth. De gemeente Amsterdam stelt de modellen van alle 170.000 gebouwen vrij beschikbaar.

Bewoners kunnen over enige tijd uit Google Earth het model van hun eigen huis downloaden en met behulp van het gratis programma Google SketchUp het model verder detailleren en ‘aankleden’ met foto’s. Dit uitgewerkte model kan dan door de gebruiker zelf weer in Google Earth worden teruggeplaatst, zodat anderen het kunnen bekijken. Op deze manier kan men zelf de stad aankleden.
Categorie:
Tag(s):