dinsdag, 16. oktober 2007 - 15:22

Amsterdam officieel kandidaat voor start Giro d’Italia

Amsterdam

Amsterdam heeft zich dinsdag 16 oktober 2007 officieel kandidaat gesteld voor de start van de Giro d’Italia. Libéma, verantwoordelijk voor de start van dit wielerevenement, ondersteunt de kandidatuur. Dit hebben de wethouder Sport, Carolien Gehrels, en Cees Priem van Libéma vandaag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het Hilton Hotel in Amsterdam.

Hierbij waren vertegenwoordigers van de wielerronde, de Italiaanse gemeenschap in Nederland, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer aanwezig. Met de Giro wil Amsterdam de stad tijdelijk veranderen in ‘Little Italy’.

Oud-ploegleider Cees Priem, momenteel werkzaam voor Libéma, is door de organisatie van de Giro d’Italia gevraagd steden te interesseren voor de start van de Giro in Nederland. Priem: “Het zou voor de Nederlandse wielersport prachtig zijn als de organisator van de Giro de kandidaatstelling van onze hoofdstad zou honoreren.�

Amsterdam en Libéma hebben vandaag de intentie uitgesproken voor een samenwerking aangaande dit evenement. Het college van B&W heeft laten weten graag gastheer te willen zijn. Wethouder Gehrels: “Dit is een belangrijk moment voor Amsterdam. De Giro hoort bij de drie grote rondes in de wereld. De start van de Giro betekent een sportfeest voor de stad. Het zal een feest worden voor alle Amsterdammers, of je nu van fietsen, cultuur, mode of lekker Italiaans eten houdt. Amsterdam in Italiaanse sferen. Ik zie dat helemaal voor me!�

Het organiseren van de Giro d’Italia past binnen het huidige sportbeleid van de gemeente om jaarlijks grote internationale evenementen naar Amsterdam te halen. Ook sluit de Giro goed aan op het Olympisch Plan 2028. De stad laat op deze manier zien dat ze in staat is om grote evenementen te organiseren. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de fiets als duurzaam vervoermiddel in een stedelijke omgeving. In dit opzicht is Amsterdam hét voorbeeld en met de Giro kan Amsterdam laten zien dat het de ‘Cycling Capital’ van de wereld is.

De Giro staat al lang op het verlanglijstje van te organiseren evenementen van de gemeente Amsterdam. Daardoor is er al langere tijd contact tussen de Giro-organisatie en de gemeente. In 2005 nog is er een haalbaarheidsstudie gedaan naar de mogelijkheden die het evenement de gemeente biedt. Hieruit blijkt dat de Giro qua karakter, aard en omvang goed bij Amsterdam past.
Provincie:
Tag(s):