vrijdag, 23. maart 2007 - 16:55

Amsterdamse stadsduif besmet

Amsterdam

Uit een onderzoek van het AMC in Amsterdam blijkt dat poep, snot en oogvocht van papegaaien, parkieten, kanaries en andere vogels allemaal mogelijke besmettingsbronnen voor de papegaaienziekte (psittacose) zijn. Bepaald geen infectie die alleen door ‘allochtone’, geïmporteerde vogels wordt overgebracht. In Amsterdam blijkt bijvoorbeeld bijna acht procent van de stadsduiven besmet. Met een nieuwe test kan de ziekte beter en veel sneller worden aangetoond.

Op basis van DNA-detectie ontwikkelde de afdeling Medische Microbiologie een moleculaire test die binnen een dag uitsluitsel kan geven. Dat daar vraag naar is bleek al snel: de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde consulteerde in 2005 het AMC over een mogelijke uitbraak van papegaaienziekte.

Heddema: ‘Meer dan dertig medewerkers en studenten hebben we getest. Vier daarvan bleken drager maar hadden geen klachten, drie vertoonden wel ziekteverschijnselen maar konden door de huisarts worden behandeld en drie moesten in het ziekenhuis worden opgenomen, één zelfs op de IC.’
Categorie:
Tag(s):