maandag, 30. juli 2007 - 21:40

André Kuipers nog een keer het ruimtepak in

Noordwijk

André Kuipers demonstreert eenmalig zijn Russische ruimtepak
aan bezoekers van Space Expo. Woensdagmiddag om 14.00 uur geeft de Nederlandse ESA astronaut André Kuipers aan bezoekers van Space Expo uitleg over het Russische Sokol ruimtepak.

Voor deze unieke presentatie maakt André Kuipers gebruik van zijn eigen Russische ruimtepak dat vanaf deze datum nog de hele zomervakantie bij Space Expo te zien zal zijn. Speciaal voor deze gelegenheid zal hij het kosmonautenpak demonstreren en aan hebben.

Dit is voor iedereen een unieke gebeurtenis omdat André Kuipers zijn ruimtepak in Nederland niet eerder heeft gedragen of getoond. In de maanden na de zomervakantie wordt speciaal voor de bezoekers van Space Expo een interactieve opstelling gemaakt waarin het bijzondere ruimtepak van André Kuipers goed te zien zal zijn. Het pak zal deel gaan uitmaken van de permanente ruimtevaarttentoonstelling in Noordwijk.

De Nederlandse ESA astronaut André Kuipers droeg dit drukpak gedurende de kritische momenten van zijn ruimtevlucht aan boord van de Russische Sojoez capsule. Op 19 april 2004 werd hij vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Elf dagen later keerde hij met zijn collega kosmonauten weer terug op aarde op de steppe van Kazachstan, dichtbij het in het noorden gelegen dorpje Arkalyk. Zowel bij de start, landing als bij de koppeling en ontkoppeling van de Sojoez-capsule met het International Space Station had André Kuipers dit Sokol-pak aan.
Provincie:
Tag(s):