woensdag, 10. oktober 2007 - 14:25

ANWB blij met verlaging frequentie APK

Groningen

De ANWB is blij met de steun die de Kamer geeft aan het voorstel van de minister van Verkeer en Waterstaat om de frequentie van de APK voor benzineauto’s te verlagen: eerste keuring na 4 jaar, dan om het jaar keuren en vanaf 8 jaar weer jaarlijks (vanaf bouwjaar 2005).

De ANWB strijdt al jaren voor een verlaging van de APK-frequentie, omdat het onnodig de autokosten opjaagt. Het heeft gevolgen voor verreweg de meeste autobezitters: in het wagenpark in Nederland zitten ongeveer 6 miljoen benzineauto’s en 2 miljoen diesels en LPG-auto’s.

Uit onderzoek onder de leden weten we, dat ze de hoge autokosten een belangrijk probleem vinden en dat men de jaarlijkse controle van de APK overdreven vindt. Gemiddeld kost een APK de autobezitter nog zo’n €30. Het regelen van een APK brengt ongemak met zich mee, omdat men vóór de verplichte APK-datum naar de garage moet, terwijl de onderhoudsbeurt van de auto een andere vaak langere termijn voorschrijft. Verlaging van de frequentie betekent ook lagere kosten voor de automobilist.

Voor diesel en LPG blijft de huidige frequentie in het voorstel gehandhaafd.

De minister heeft toegezegd begin volgend jaar met een evaluatie van de dieselauto’s in de APK in de Kamer te komen. De ANWB blijft in gesprek over de modernisering van de APK om deze efficiënter te maken.
Categorie:
Tag(s):