woensdag, 1. augustus 2007 - 12:20

Apeldoorn lokt eikenprocessierups in de val

Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn zet feromoonvallen als experiment in bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Met behulp van deze vallen wil de gemeente de mannelijke eikenprocessierupsen vangen. Op basis van het aantal gevangen mannetjes kan de gemeente een inschatting maken hoeveel rupsen zij in mei 2008 kan verwachten en op welke wijze zij deze dan het beste kan bestrijden.

Dit gebeurt nu door middel van het opzuigen en verbranden van de rupsen en de nesten. De gemeente plaatst zes vallen bij de Ericastichting in De Maten.

Als neveneffect voorkomen de feromoonvallen dat de gevangen mannetjes de eitjes van de vrouwtjesrups kunnen bevruchten, met als resultaat minder rupsen in het gebied.

De vallen zijn trechtervormige bakken en bestaan uit een onderbak waarin water met zeepsop zit en een houder voor de geurstoffen met in de opening het lokmiddel. De mannetjes worden naar de val gelokt doordat daaruit de geur van de vrouwtjesrups verspreid wordt. De mannetjes vliegen in de val en komen vervolgens in de onderste bak, waar ze uiteindelijk sterven. De geur heeft straal van 50 meter en blijft ongeveer een maand werken. De vallen worden zo hoog mogelijk in de bomen geplaatst, om zo een zo groot mogelijk verspreidingsgebied te creëren. Iedere twee weken controleert de gemeente de vallen en bekijkt het resultaat.

De processierups is dit jaar voor de tweede achtereenvolgende jaar in de gemeente Apeldoorn geconstateerd. Mede door de zachte winter en voorjaar hebben de eitjes en de rupsen zich zonder problemen kunnen ontwikkelen en is de rups dit jaar sterk vermeerderd. De rupsen eten niet alleen aan de bladeren, maar de brandharen van de rups zorgen bij contact voor ongemak. De brandharen laten bij het vervellen van de rups los en worden door de wind meegenomen. Het vervellingproces van de rups duurt tot en met augustus.

De reacties op de brandharen zijn verschillend van persoon tot persoon. Meestal gaat het over een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en hevige jeuk. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Bij ernstige klachten wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.
Provincie:
Tag(s):