vrijdag, 5. oktober 2007 - 17:59

Appartementencomplex krijgt geen 9 maar 5 etages

Geleen

Op advies van stedenbouwkundige Kees Rijnboutt heeft het college van B&W besloten het aantal woonlagen van het geplande appartementencomplex aan de Europalaan in Geleen-Zuid terug te brengen naar vijf. Het college komt hiermee tegemoet aan het uitdrukkelijk verzoek van de buurt en het Wijkplatform Geleen-Zuid.

Het oorspronkelijk geplande complex bestond uit negen woonlagen. De gemeente had hier al enkele jaren geleden mee ingestemd. Voor de buurt was een gebouw van dergelijke hoogte niet acceptabel. Tijdens een druk bezochte informatiebijeenkomst in het voorjaar hebben zij hun bezwaren nogmaals naar voren gebracht. Rijnboutt is het met hen eens. “Er is stedenbouwkundig geen grond aanwezig voor zo’n hoog gebouw op die locatie. Het is veel te dominant in de omgeving�. Rijnboutt adviseert het aantal woonlagen te beperken tot vijf. Het college heeft besloten het advies van Rijnboutt op te volgen.

Marcel Mastenbroek, voorzitter van het Wijkplatform Geleen-Zuid, zegt verheugd te zijn met het resultaat. “Blijkbaar is de gemeente toch gevoelig voor gemotiveerde bezwaren van buurtbewoners. Jammer dat dit pas zo laat in het proces is gebeurd. Maar beter laat dan nooit�.

Volgens wethouder Ruud Guyt heeft de gemeente de signalen uit de buurt serieus genomen maar er kon ook niet voorbijgegaan worden aan een voorbereidingstraject van enkele jaren dat uiteindelijk heeft geleid tot het bekritiseerde plan. “Daarom hebben we gerenommeerd stedenbouwkundige Kees Rijnboutt gevraagd om ons nader te adviseren. Nu zijn advies er ligt, is het dan ook voor de hand liggend dat we dit opvolgen�.

Directeur Peter Hofland van Woonpunt, initiatiefnemer van het plan, respecteert de uitkomst, maar spreekt wel zijn verbazing uit over de gang van zaken. “ Wij vertrouwden erop dat wij op basis van het oude plan aan de slag konden gaan. Er lag immers een overeenkomst met de gemeente. Bovendien was op advies van de toenmalige welstandscommissie een gebouw met negen lagen in het plan opgenomen. Dit was niet ons idee. Nadat in het voortraject bezwaren van buurtbewoners door de gemeente ongegrond waren verklaard, wordt er nu alsnog naar geluisterd. Ik heb daar begrip en waardering voor, maar ondertussen gebeurt er niets. Het plan bevat ook huisvesting voor verstandelijk gehandicapten van Stichting Pepijn en Paulus. Die zitten ook al jaren te wachten. Er moet nu dan ook snel een aangepast en breed gedragen plan komen.�
Provincie:
Tag(s):