vrijdag, 27. april 2007 - 11:24

April ongekend warm, droog en zonnig

De Bilt

April 2007 heeft als recordmaand geschiedenis geschreven. De gemiddelde temperatuur lag in zeker 300 jaar niet zo hoog, de zon scheen meer dan ooit gemeten en in ruim 100 jaar viel er niet zo weinig neerslag.

De Bilt komt uit op een gemiddelde temperatuur van ongeveer 13 graden waar 8,3 normaal is. Zo’n grote afwijking van bijna 5 graden is zeldzaam en alleen vergelijkbaar met juli 2006 die 4,9 graden warmer was dan normaal. April 2007 is warmer dan een doorsnee mei die in De Bilt een gemiddelde heeft van 12,7 graden. Vanzelfsprekend levert zo’n warme maand een groot aantal records. Zo was het aantal warme dagen (20 graden of meer) nog nooit zo groot en datzelfde geld voor het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) die normaal in deze maand niet eens voorkomen.

Op 14 april werd in De Bilt de 25 graden al overschreden, ook dat was nog nooit zo vroeg gebeurd en binnen een paar dagen kwam de 30 graden zelfs al in zicht. De laatste week leverde nog zo’n warmtegolf op met een serie zomerse dagen en temperaturen die lokaal dicht bij de 30 graden uitkwamen. Vooral het lang aanhouden van de topwarmte met zwoele nachten die eerder passen bij juli is uniek.
Provincie:
Tag(s):