woensdag, 21. februari 2007 - 23:59

As Roma, Chelsea en Inter spelen gelijk

AS Roma en Olympique Lyon hebben de toeschouwers in het Olimpico niet kunnen boeien op deze Champions League-avond. Beide ploegen kwamen niet verder dan een 0-0.

Roma kreeg het wel voor elkaar om tegen acht (!) gele kaarten aan te lopen. Alleen keeper Doni, Perrotta en Ferrari kregen geen prent van scheidsrechter Riley uit Engeland.

Chelsea is niet bepaald ongeschonden uit de Champions League-ontmoeting met FC Porto gekomen. De ploeg van trainer José Mourinho speelde niet alleen met 1-1 gelijk, maar zag ook John Terry opnieuw wegvallen met een enkelblessure.

Bij Chelsea begonnen Arjen Robben en Salomon Kalou op de bank. The Blues kregen binnen dertien minuten twee grote klappen te verwerken. Eerst moest verdediger Terry, net terug van een rugblessure, zich opnieuw gekwetst laten vervangen. De aanvoerder was lelijk door zijn enkel gegaan. Maar voordat invaller Robben op het veld kon verschijnen, zette Raul Mereiles de thuisploeg op voorsprong via een fraaie - van richting veranderde - volley. De Nederlander zette twee minuten later overigens wel Andrei Shevchenko alleen vrij voor de keeper en de Oekraïner faalde niet: 1-1. Het hoogtepunt van de eerste helft was toch wel het schot buitenkant voet van de circusartiest Ricardo Quaresma, wat de lat raakte boven de verbijsterde Petr Cech.

De tweede helft begon merkwaardig, omdat invaller Robben gewisseld werd. De aanvaller - net een half uur in het veld - werd vervangen door John Obi Mikel. Dit omdat Mourinho, zo bleek na afloop op de persconferentie, vond dat de linkspoot zijn werk voldoende gedaan had. Maar eerlijk gezegd riekt het naar een vertrouwensbreuk. Didier Drogba raakte verder nog de paal, maar verder gebeurde er niet veel meer. Over twee weken is de return.

Valencia heeft heel knap het onverslaanbare Internazionale in Giuseppe de Meazza op 2-2 weten te houden.

Inter kreeg na elf minuten al de eerste grote kans van de wedstrijd. Doelman Canizares trapte de bal onnodig tegen de hakken van Zlatan aan en moest zich haasten richting zijn doel. Hij werd bijna verschalkt door een leep lobje van Hernan Jorge Crespo, maar Raul Albiol redde voor de lijn. In dezelfde minuut kopte Zlatan Ibrahimovic op de paal.

In de 28ste minuut was het dan wel raak. Canizares redde wonderbaarlijk op een inzet van dichtbij van Zlatan, maar Esteban Cambiasso was er als de kippen bij om de niet te missen kans met het hoofd af te ronden: 1-0. De Argentijn leek hierbij overigens wel buitenspel te staan.

Daarna leek het duel even te ontsporen toen - wie anders - Marco Materazzi totaal onnodig Fernando Morientes velde met een zuivere elleboogstoot. Een paar minuten later ging invaller Olivier Dacourt over de schreef toen hij veel te hard doorging op Silva. Laatstgenoemde werd vlak voor rust, kort nadat Crespo een niet te missen kans naast kopte, ook nog eens aangepakt door Maicon. Arbiter Hansson greep in alle gevallen niet in. Na het fluitsignaal voor de thee wilden Marchena en Dejan Stankovic zelfs met elkaar op de vuist gaan. Gelukkig konden teamgenoten op tijd ingrijpen.

In de 51ste minuut kreeg Luis Figo een grote kans op 2-0, maar Canizares lag opnieuw in de weg. Valencia had tot dan toe weinig in de pap te brokkelen gehad, maar kwam toch op 1-1. In de 64ste minuut schoot David Villa (foto) op prachtige wijze een vrije trap achter doelman Julio Cesar: 1-1.

Toch wist Inter opnieuw te scoren. Verdediger Maicon stoomde mee op en kreeg de bal op een presenteerblaadje van invaller Julio Ricardo Cruz. De Braziliaan trof het net middels een droge schuiver: 2-1. In de slotfase had Valencia wellicht een penalty verdiend, toen Materazzi Silva een fikse duw gaf. De verdediger kwam er mee weg en durfde het ook nog eens aan de middenvelder op een scheldkannonade te trakteren.

De Spanjaarden kwamen in de 86ste minuut alsnog langszij. De geplaagde Silva kegelde een afgeslagen corner prachtig binnen: 2-2. Over twee weken is de return.