woensdag, 12. september 2007 - 20:56

Australier komt 62 jaar na de hongerwinter potje knikkeren afmaken in Drentse vestingstad

Coevorden

Hans Hoogerheide uit Australië komt na 62 jaar een potje knikkeren uit de hongerwinter afmaken aan de Aleida Kramersingel in het Drentse Coevorden. Hoogerheide ontmoet er zaterdag de man waarmee hij in die barre periode van 1944-45 het spelletje begon. In de vliegtuigbagage van het voormalige hongerkind zit een oude sok met oer-hollandse knikkers. En die moeten weer tegen elkaar klikken in de schaduw van het eeuwenoude Kasteel van Coevorden. Hans Hoogerheide is één van de ongeveer zeventig mensen uit binnen en buitenland die deelnemen aan een ontmoetingsdag voor evacués, in de volksmond ‘hongerkinderen’ die in de laatste oorlogswinter vanuit West Nederland naar onder andere Coevorden kwamen omdat daar te eten was.

De ontmoetingsdag tussen hongerkinderen uit de winter 1944-45 en opvanggezinnen of kinderen daarvan in Coevorden trekt zoveel belangstelling dat de organisatoren deze week de gemeente Coevorden hebben gevraagd om het Kasteel van Coevorden te mogen gebruiken voor de ontvangst. Oorspronkelijk was gerekend op zo’n veertig deelnemers die zouden worden opgevangen in het stedelijk museum Drenthe’s Veste. Met name de laatste week melden zich nog zoveel mensen aan vanuit alle hoeken van het land, dat een andere locatie noodzakelijk werd. In overleg met het gemeentebestuur van Coevorden wordt dat het Kasteel. Burgemeester Bert Bouwmeester heet alle gasten daar zaterdag van harte welkom.

De dag staat in het teken van een vaak hernieuwde kennismaking tussen kinderen die destijds tijdens de hongerwinter vanuit de steden in West-Nederland werden ge-evacueerd naar het meer voedselrijke oosten van ons land en de regio Coevorden in het bijzonder en de gezinnen, of kinderen uit die gezinnen waar ze in die barre maanden hebben verbleven. Velen verloren elkaar na de oorlog uit het oog en keren nu voor het eerst na vaak tientallen jaren terug naar de Drentse vestingstad.
Provincie:
Tag(s):