woensdag, 19. december 2007 - 8:14

Auto's blijven voetganger-onvriendelijk

Amsterdam

Van vijf recent geteste auto’s is de voetgangersvriendelijkheid onder de maat. Dat valt af te leiden uit de laatste serie crashtesten die door EuroNCAP zijn gehouden. Alleen de nieuwe Honda Civic haalt drie van de maximaal vier te halen sterren op het onderdeel voetgangersvriendelijkheid.

Autofabrikanten kunnen de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers (fietsers, voetgangers) verbeteren door de materialen en de vorm aan de voorzijde van de auto aan te passen.

Naast de Honda zijn onder de loep genomen: Daihatsu Materia. Mazda 2, Mercedes C-klasse, Renault Laguna en de Volvo V-70. Op het gebied van veiligheid voor inzittenden vormen de Mercedes C-klasse en de Renault Laguna de kopgroep van de grote middenklassers. De Volvo V70 behoort tot de kopgroep van de grote familie-auto’s.

De Daihatsua Materia laat bij veiligheid voor inzittenden echter een middelmatig resultaat zien. Het gedeelte voor de passagiers blijft weliswaar intact bij een frontale botsing maar diverse ledematen van de bestuurder lopen te veel gevaar op verwondingen door grote onderlinge bewegingen en door harde delen van het dashboard. Er komt ook een nogal grote kracht op de borstkas van de bestuurder. Al met al betekent dat een onvoldoende bescherming voor de bestuurder.
Categorie:
Tag(s):