zondag, 4. november 2007 - 2:55

AZ fluitend naar de overwinning tegen NEC

AZ heeft zaterdag zonder zich bovenmatig in te spannen een uitstekende 4-0 overwinning geboekt op een zeer zwak spelend NEC. De Alkmaarders kwamen niet in de problemen tegen de Nijmegenaren en er waren zelfs weer momenten van gallery play te bewonderen in het DSB-stadion.

AZ-trainer Louis van Gaal mag tevreden zijn over het spelpeil van zijn elftal. Van Gaal, die vrijdag bij Academie voor Lichamelijke Opvoeding een reünie zijn enkel en kuitbeen brak en daarom vanaf de tribune zijn elftal coachte, kon weer een glimp opvangen van het flitsende AZ van vorig seizoen. Het moet wel gezegd worden dat NEC de Alkmaarders ook alle ruimte gaf om zich te onderscheiden en het de Alkmaarders het geen moment moeilijk maakte.

De absolute uitblinkers Demy de Zeeuw en Simon Cziommer stonden aan de basis van de overwinning. In de 10e minuut gaf De Zeeuw een uitstekende voorzet op de Duitser, die geheel vrijstaand binnen mocht koppen. Niet veel later kon Kew Jaliens de score uitbreiden. De centrale verdediger schoot de bal uit de draai achter NEC-doelman Gabór Babos.

Het mooiste doelpunt en de definitieve beslissing kwam van de voet van Ari. De Braziliaanse spits kreeg een goede steekbal van Steinsson in de zestien meter. Ontsnapt aan buitenspel omspeelde Ari met een prachtige schijnbeweging doelman Babos en uit een moeilijke hoek prikte Ari de bal in de verre hoek van het NEC-doel.

NEC had er tot dan toe helemaal niets tegenovergesteld. De Nijmegenaren begonnen in een aanvallende formatie aan het duel, maar zaten geen moment in de wedstrijd. De ploeg van Mario Been creëerde de hele eerste helft geen kans en AZ-doelman Boy Waterman had slechts één uittrap te verwerken.

In de tweede helft ging AZ door met degelijk te voetballen. De ploeg van Louis van Gaal liet zelfs bij vlagen het flitsende combinatievoetbal van vorig seizoen zien. Voor veel doelpunten zorgde dat niet. Alleen De Zeeuw wist nog te scoren voor de Alkmaarders en zette daarmee de eindstand op het scorebord.

De Alkmaarders stegen weer op de ranglijst door de overwinning op NEC. AZ staat nu 11e en heeft aansluiting met de subtop gevonden. Om verder te stijgen moeten de Alkmaarders volgende week PSV verslaan, al zal Louis van Gaal vol vertrouwen richting die wedstrijd gaan na het vertoonde spel van zijn ploeg tegen NEC. Bij het NEC van Mario Been gaat het minder goed. De Nijmegenaren zakken op de ranglijst door het verlies naar de 14e plaats in de Eredivisie en hebben Excelsior zien passeren.