zondag, 20. mei 2007 - 16:53

AZ is Ajax thuis de baas

In een boeiende wedstrijd heeft AZ de eerste slag geslagen om een ticket voor de voorronde van de Champions League. De Alkmaarders wonnen thuis met 2-1 van Ajax.

Ondanks de personele problemen voor zowel AZ en Ajax, was binnen de lijnen niet te merken dat aan beide kanten veel vaste basisspelers door blessures of schorsing ontbraken. Bij beide teams zaten zelfs maar vier veldspelers op de bank. Desondanks was het een aantrekkelijk duel.

AZ kende een droomstart. Al na twee minuten stond het op voorsprong door een goal van Simon Cziommer. De assist kwam van uitblinker Demy de Zeeuw. AZ had een overwicht op het middenveld en kreeg in de beginfase nog enkele kansen.

Ajax bekwam langzaam van de schrik en de kansenverhouding raakte gedurende de eerste helft steeds meer in evenwicht. Ryan Babel zorgde enkele keren voor gevaar bij de Amsterdammers, maar faalde in de afwerking.

Na een krap kwartier zette Wesley Sneijder de Amsterdammers wel op gelijke hoogte. Met een afstandschot tekende hij voor de 1-1. Het spel golfde op en neer. In de 33e minuut werd een doelpunt van Ryan Donk afgekeurd. Donk zelf deed niets verkeerd, maar Gretar Steinsson gaf Klaas Jan Huntelaar voorafgaande een duw.

AZ kreeg meer mogelijkheden de score uit te breiden vanuit de tweede lijn, bij Ajax was het vooral Babel die enkele keren faalde oog in oog met Boy Waterman.

De tweede helft begon wat rustiger. Beide ploegen speelden in een iets lager tempo. Tegen het einde van het duel laaide het vuur echter weer flink op. Het werd allemaal wat grimmiger en scheidsrechter Roelof Luinge kon de kaarten niet meer op zak houden. Simon Cziommer kreeg ook een prent, wat betekent dat hij de return volgende week moet missen vanwege een schorsing.

AZ ging agressief op zoek naar de winnende treffer, terwijl Ajax het gelijkspel koesterde. Trainer Henk ten Cate wisselde zelfs de onzichtbare Klaas Jan Huntelaar voor middenvelder Olaf Lindenbergh. In de laatste minuut ging het dan toch fout voor de Amsterdammers. Arveladze scoorde de verdiende 2-1. Na die treffer beging Wesley Sneijder nog een schandalige overtreding, wat hem op een gele kaart kwam te staan. Gevolg is dat hij ook geschorst is voor de return in de Arena en wellicht zijn laatste duel voor Ajax gespeeld heeft.