zondag, 26. augustus 2007 - 2:48

AZ mist breekijzer Koevermans

Negentig minuten lang bestookte AZ het doel van Vitesse, maar de titelkandidaat uit Alkmaar miste in Arnhem een koele afmaker. Danny Koevermans, normaal gesproken gechikt voor die rol, was door AZ-coach Louis van Gaal op de tribune gezet. Vitesse won de confrontatie met 1-0, dankzij een treffer van Santi Kolk.

AZ leek sterk aan de wedstrijd te beginnen. Onmiddellijk zette het tegenstander Vitesse vast op eigen helft, terwijl het de bal in een hoog tempo rondspeelde. Maar naarmate de eerste helft vorderde kwam de zwakte van de Alkmaarders aan het licht. AZ had weliswaar het meeste balbezit, maar was niet bij machte om de hechte defensie van Vitesse uit een te spelen. De bezoekers kwamen niet verder dan enkele ongevaarlijke afstandsschoten. Sterker nog, het was Vitesse dat via snelle counters de beste kansen creëerde. Het was dan ook niet verrassend toen Vitesse-aanvaller Santi Kolk halverwege de eerste helft zijn ploeg na een fraai uitgespeelde uitbraak op voorsprong zette.

De reactie van AZ was zwak. De Braziliaanse aanwinst Ari bleef onzichtbaar, terwijl ook Dembélé het keer op keer moest afleggen tegen zijn belagers. Typerend voor het spelbeeld in die fase waren de slotminuten van de eerste helft. Nadat AZ drie minuten lang de bal vruchteloos had rondgespeeld probeerde Cziommer het uit frustratie maar zelf. Zijn afstandschot vloog echter ruim over het doel.

Na rust veranderde het spelbeeld enigszins. Van Gaal bracht drie offensieve wissels in, waarna AZ het doel van Vitesse daadwerkelijk begon te omsingelen. Met name Pellé zorgde voor meer creatief vermogen. De Italiaanse spits bleek behending in de kleine ruimte en goed in de combinatie. Maar ook hij kon de gelijkmaker niet forceren, mede dankzij heldhaftig verdedigend optreden van Vitesse, dat bovendien door coach Aad de Mos goed was neergezet.

Pas in de slotfase creëerde AZ echte kansen. In een tijdsbestek van vijf minuten zag Maarten Martens een omhaal, een sliding en een schot naast het doel belanden. Van Gaal moet dit alles met lede ogen hebben aangezien. In de gedaante van Danny Koevermans heeft AZ immers de beschikking over een typisch breekijzer. Maar Koevermans komt niet langer voor in de plannen van Van Gaal en bekeek de wedstrijd van de tribune.