zaterdag, 18. augustus 2007 - 23:10

AZ simpel langs VVV

Kampioenskandidaat AZ heeft in het DSB Stadion een moeiteloze 4-0 zeges behaald op promovendus VVV. Voor de 16.000 was het een lange avond, omdat de lichtinstallatie het tot twee keer toe liet afweten.

AZ kwam in een eerste helft al snel op voorsprong. Na zeven minten schoot Kemy Agustien raak op aangeven van Ari. Het was het eerste doelpunt van het nieuwe Eredivisie-seizoen.Ondanks deze vroege voorsprong, kwam AZ toch maar moeilijk op gang. VVV speelde in een typische handbal-opstelling, waarbij Paul Jans als diepe spits fungeerde. Toch verdubbelden de Alkmaarders de score, toen - na een indraaiende hoekschop van Simon Cziommer - de uitstekend spelende Ari simpel kon binnentikken: 2-0. De beste kans voor VVV was een afstandschot van rechtsbuiten Karim Soltany. Doelman Boy Waterman kon de bal echter simpel keren.

Terwijl, aan het begin van de tweede helft, VVV-coach Andre Wetzel Nordin Amrabat en Samir El Gaaouiri voor respectievelijk Kantelberg en Soltany wilde inbrengen, viel vlak voor het begin van de tweede helft voor de eerste keer de lichten uit in het DSB-stadion en pas na een pauze van bijna tien minuten kon er weer gevoetbald worden.

Een kwartier later was de wedstrijd helemaal beslist, toen VVV-verdediger Sjors Verdellen na een domme overtreding op Moussa Dembele een strafschop weggaf: Braziliaan Ari schoot onberispelijk binnen. De van Kalmar FF overgekomen spits beloofde voor de start van het seizoen 25 doelpunten te maken. Verder dan twee goals kwam hij vanavond niet, want na een kleine 70 minuten kreeg hij en applauswissel en mocht het Alkmaarse publiek aanwinst Graziano Pèlle begroeten. Helemaal uit de verf kwam de Italiaanse goalgetter nog niet gezien, zijn gebrek aan wedstrijdritme zal daar niet vreemd aan zijn.

Hoogtepunt van de avond was een crosspass van achteruit verstuurd door de jonge Belg Pocognoli (ingevallen voor Opdam) op Dembele, die met een schitterend hakje Medunjanin vrij voor het doel zette. Medunjanin faalde niet: 4-0

Enkele ogenblikken later hielden de lichten er voor de tweede keer mee op, maar gelukkig kon - na opnieuw acht minuten pauze - de wedstrijd alsnog uitgespeeld worden. Doelpunten vielen er daarna niet meer.

Hopelijk heeft suikeroom Dirk Scheringa nog wat geld over voor nieuwe lichtmasten na zijn dure aankopen deze zomer. Wellicht is Philips een optie?