donderdag, 19. april 2007 - 23:56

AZ verpulvert NAC en is bekerfinalist

Net als eerder dit seizoen heeft AZ ook vanavond niets heel gelaten van NAC Breda. Het halve finale-duel voor de KNVB-beker leverde de Alkmaarders een eclatante 6-0 overwinning en daardoor een plek in de bekerfinale op.

Al snel in de wedstrijd bleek hoe de veldverhoudingen lagen. AZ dicteerde, zocht de aanval, terwijl NAC zich moest beperken tot verdedigen. In de vierde minuut was de ploeg van trainer Louis van Gaal voor het eerst dicht bij een treffer. Moussa Dembele trok vanaf rechts naar binnen, maar zag zijn verraderlijke schot in het zijnet belanden. Drie minuten later was Julian Jenner meteen weer gevaarlijk, maar voorkwam Edwin Zoetebier een vroege achterstand met de voet.

AZ bleef vervolgens de overheersende ploeg zonder echte kansen te krijgen. Toch kwamen de Alkmaarders nog voor de rust op 1-0. Een niet goed verwerkte bal van Rob Penders, na een actie van Dembele, belandde pardoes voor de voeten van Simon Cziommer, die beheerst binnenschoot.

Voor NAC, bekerwinnaar in 1973, begon het tweede bedrijf daarna zeer ongelukkig. Patrick Zwaanswijk beging een overtreding op Shota Arveladze (foto) die de daaropvolgende penalty koelbloedig tegen de touwen werkte. Het was het begin van het Alkmaars kwartiertje.

Eerst toonde Arveladze een fraai hoogstandje door de bal over Penders heen te wippen en op de goal te schieten. Het was het eerste teken van een plots superieur AZ, dat via Cziommer kort erop 3-0 maakte uit een counter. Voor de Duitser al zijn zevende bekergoal dit seizoen.

Daarna kon NAC amper meer weerstand bieden. Op een steekbal van Arveladze stifte Maarten Martens de bal subliem over Zoetebier heen: 4-0. Drie minuten later was het weer Martens die doel trof. De Belg kon de bal, na een voorzet van Kew Jaliens, voor een leeg goal binnenglijden. Gretar Steinsson bepaalde de eindstand, na een fraaie volley, op 6-0.

AZ staat daardoor op 6 mei tegenover Ajax in de finale van de KNVB-beker in De Kuip. Ajax won de beker vorig jaar nog van PSV (2-1). AZ won het nationale bekertoernooi voor het laatst in 1982.
Categorie:
Tag(s):