maandag, 12. november 2007 - 16:59

AZM geeft kinderen pijnpaspoort

Maastricht

Het academisch ziekenhuis in Maastricht gaat een pijnpaspoort invoeren voor kinderen. Kinderen die chronisch, langdurig of ernstig ziek zijn moeten vaak veel medische behandelingen ondergaan die pijnlijk en vervelend of beangstigend zijn. Door hun ervaring weten deze kinderen vaak zelf het beste hoe daarmee om te gaan: ze ontwikkelen eigen rituelen die hen steun geven. In het Pijnpaspoort kunnen ze die wensen en rituelen opschrijven. Het eerste Maastrichtse pijnpaspoort zal 14 november worden uitgereikt.

Gewoontes en rituelen kunnen kinderen een gevoel van controle geven en hen helpen adequaat om te gaan met een beangstigende situatie. De een telt bijvoorbeeld het liefst tot vijf voordat hij wordt geprikt, de ander wil graag worden afgeleid, in de hand van moeder knijpen of liever niet praten tijdens het prikken.
Dit geldt vanzelfsprekend ook voor hun ouders die intensief bij de zorg betrokken zijn. Pedagogisch medewerkers kunnen een kind helpen zoeken naar een ritueel dat bij hem of haar past.

Ook kinderen krijgen te maken met steeds complexere zorg en veel verschillende medewerkers die hun bijdrage leveren aan de zorg. Het is daardoor vaak onmogelijk voor alle betrokkenen om voldoende op de hoogte te zijn van de gewoontes, rituelen en pijnbeleving van elk kind. Lang niet altijd krijgt het kind elke keer de tijd om zijn of haar wensen en rituelen te bespreken en uit te voeren. Het kan ook zijn dat het op dat moment daarvoor te spannend is.

Daarom is in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht het pijnpaspoort voor kinderen ontwikkeld, vertelt Serva Slangen. "De ervaringen zijn zonder meer positief te noemen. Niet alleen die van kinderen en ouders, maar ook de artsen zijn er zeer over te spreken." Zij benadrukt dat het niet voor ieder kind bestemd is maar met name voor chronische zieke kinderen die vaak behandelingen moeten ondergaan.

Naar verwachting zullen jaarlijks enkele tientallen kinderen het Pijnpaspoort gaan gebruiken.
Provincie:
Tag(s):