vrijdag, 12. oktober 2007 - 16:49

AZM heeft primeur met endomicroscoop

Maastricht

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een endomicroscoop in gebruik genomen. Endoscopen en microscopen zijn bekende begrippen in de gezondheidszorg, de endomicroscoop, ontwikkeld door de firma's Pentax en Optiscan, combineert het beste van die twee werelden. Het nieuwe aan dit instrument is dat het de maagdarmleverarts in staat stelt de celstructuur van weefsel te onderzoeken tijdens het onderzoek, zo meldt het universiteitsziekenhuis vandaag.

Endomicroscopie is een samentrekking van twee woorden: endoscopie (inwendig kijken met behulp van een glasvezelkabel) en microscopie (weefsel in de diepte op celstructuren en details onderzoeken). De gouden standaard op dit moment is dat uit elk verdacht plekje in de darm een biopt wordt genomen en dat de patholoog dit onderzoekt.

Met de komst van de nieuwe Endomicroscoop gaat dit veranderen, licht prof.dr. Ad Masclee, hoofd van de Maag- Darm- en Levergroep van de afdeling Interne Geneeskunde van het azM, toe: "Met de endomicroscoop kunnen we, tijdens het onderzoek, met behulp van een contrastvloeistof en tot een diepte van 0,25 tot 0,50 mm, zien of cellen goedaardig of kwaadaardig zijn."

De contrastvloeistof maakt individuele cellen en celkernen zichtbaar, dit is belangrijk want een cel die zich ongewoon ontwikkelt verliest zijn normale structuur (dysplasie). Onderzoek met de Endomicroscoop is met name van belang voor het vroegtijdig opsporen van kleine afwijkingen (poliepen)en voor patiënten met een chronische darmontsteking. Dat is de grote winst van het apparaat: ter plekke kan al een diagnose worden gesteld, aldus Masclee: "Het heeft dus niet alleen tot gevolg dat men minder biopten neemt, maar ook gerichter, tot op de cel, biopten kan kiezen en voorleggen aan de patholoog." Pathologen zullen de eerste periode wanneer de endomicroscoop wordt ingezet de Maag- Darm- en Leverartsen assisteren bij het interpreteren van de beelden.

De Endomicroscoop zal worden ingezet bij patiëntengroepen met een hoog risico op het ontwikkelen van darmkanker, zoals mensen met veel poliepen en patiënten met erfelijke darmtumoren. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa komen voor bij ongeveer 1 procent van de bevolking en zorgen voor een ernstige beperking in het dagelijks functioneren.
Provincie:
Tag(s):